Riječkim umirovljenicima poklon-bonovi povodom predstojećih blagdana

Foto: Ilustracija (Riječanin/Mateo Levak)

Poklon-bonovi dodijelit će se i osobama starijim od 65 godina bez prihoda, koji temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Rijeke ostvaruju pravo na mjesečnu novčanu pomoć

Kako bi se pomoglo umirovljenicima s najnižim mirovinama, a povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, Grad Rijeka će i ove godine podijeliti poklon-bonove umirovljenicima za nabavu namirnica. Poklon-bon u vrijednosti od 300,00 kuna, moći će se iskoristiti u trgovinama tvrtke “Plodine” d.d. Rijeka.

Poklon-bonovi dodijelit će se i osobama starijim od 65 godina bez prihoda, koji temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Rijeke ostvaruju pravo na mjesečnu novčanu pomoć.

Grad Rijeka je i ove godine je povećao cenzus mirovine za dodjelu poklon-bona sa dosadašnjih 1.400,00 kn na 1.700,00 kn. Time će pravo na poklon bon ostvariti svi umirovljenici s prebivalištem na području grada Rijeke čija mirovina ne prelazi iznos od 1.700,00 kuna (računajući u iznos mirovine i zaštitni dodatak uz mirovinu). S obzirom na to da umirovljenici s mirovinom do 1.400,00 kn, temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Rijeke već ostvaruju novčanu pomoć te su evidentirani u bazi podataka Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, poklon-bon će im biti dostavljen na kućnu adresu.

Ostali umirovljenici, ukoliko žele ostvariti pravo na poklon-bon, trebali bi u razdoblju od 15. studenog do 10. prosinca 2019. godine dostaviti zahtjev te priložiti dokaze o ispunjavanju uvjeta (preslik osobne iskaznice, OIB, zadnji odrezak od mirovine ili obavijest banke o mirovinskim prihodima u RH i/ili potvrdu o visini mirovine u kunama iz inozemstva i potvrda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o nekorištenju mirovine u RH), te potpisati izjavu o neposjedovanju nekretnine (druge nekretnine za stanovanje, poslovnog prostora ili kuće za odmor) na području Republike Hrvatske.

Poklon bonovi će biti poslani na kućnu adresu. Preuzimanje namirnica putem istih bit će moguće u razdoblju od 16. prosinca 2019. godine do 20. siječnja 2020. godine, u trgovinama “Plodina” d.d. Rijeka.

Procjenjuje se da će navedeno pravo, uz oko 740 umirovljenika koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć, ostvariti i oko 560 umirovljenika s mirovinom između 1.400,00 i 1.700,00 kn, te oko 100 osoba starijih od 65 godina koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć za osobe bez prihoda. Ukupno potrebna sredstva u iznosu od 420.000,00 osigurat će se u financijskom planu Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb za 2020. godinu.

Grad Rijeka je još 2005. godine započeo s dodatnom zaštitom najugroženije kategorije umirovljenika dodjeljivanjem poklon-bonova određene novčane vrijednosti za preuzimanje namirnica u pojedinim trgovinama povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Godišnje se dodjeljivalo oko 1.000 poklon bonova, a za ovu je namjenu u proteklih 14 godina izdvojeno 4.276.040,00 kuna, odnosno oko 300.000,00 kuna godišnje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views