NAJVIŠI STANDARDI

Riječko Art-kino prati trendove: Stigao novi laserski 4K projektor za još bolje kino iskustvo

Art-kino je odlučilo unaprijediti postojeće gledateljsko iskustvo i pratiti suvremene tehnološke trendove uz nabavu laserskog 4K projektora koji ima bolju rezoluciju, pruža oštriju i kvalitetniju sliku te veće kontraste, a karakterizira ga i visoka energetska učinkovitost.

Od ove jeseni posjetitelji riječkog Art-kina mogu uživati u najsuvremenijem filmskom iskustvu nakon što je u kinu uspješno provedena nabava, doprema i instalacija novog 4K projektora, izravno iz belgijske tvrtke Barco, koje na filmskom platnu projicira sliku po najvišim standardima suvremenih kinoprojekcija.

Nabava novog laserskog 4K projektora rezultat je dotrajalosti dosadašnjeg projektora, ali i želje Art-kina da prilikom nabave nove vrijedne opreme bude u rangu najbolje suvremene kino produkcije. Naime, postojeći projektor u dvorani Art-kino Croatia postavljen je 2013. godine te je proteklih deset godina bio u svakodnevnoj uporabi, kako u jutarnjim terminima kada se ondje održavaju filmske projekcije za škole i vrtiće tako i u večernjim terminima za javnost.

Budući da se tom projektoru morala pronaći alternativa, Art-kino je odlučilo unaprijediti postojeće gledateljsko iskustvo i pratiti suvremene tehnološke trendove uz nabavu laserskog 4K projektora koji ima bolju rezoluciju, pruža oštriju i kvalitetniju sliku te veće kontraste. Naime, doživljaj kina u 4K rezoluciji osigurava četiri puta veću razlučivost od postojećeg 2K projektora i četiri puta više piksela za još veću kvalitetu slike.

Spomenute su se kvalitete objedinile u novom SP4K-15B modelu belgijskog proizvođača Barco koji jamči i veću energetsku učinkovitost od dosadašnjeg projektora, čime Art-kino s ponosom implementira i zelene politike u svoj rad.

Ova je nabava ishod kontinuiranog rada Art-kina na tehničkoj izvrsnosti u izvedbi programa, s ciljem da tijekom svih petnaest godina djelovanja kino publici donosi vrijedne novitete na području filmske produkcije, ali i suvremene svjetske dosege u njihovoj projekciji.

“U našem nam je radu jednako stalo do programske profiliranosti i izvrsne tehničke izvedbe koja je preduvjet za svako dobro kino iskustvo. S jedne strane, uvijek se trudimo biti inovativni i često izmještati koncept kina iz dvorane na brojne vanjske i inovativne lokacije. S druge strane, u našem sjedištu – a to je dvorana Art-kino Croatia – želimo biti na tehnički najsuvremenijem nivou svjetskih kinodvorana, što nije lak zadatak u gabaritima ove dvorane, nama najljepše i najdraže, no koja je istovremeno građena prema nekim prijašnjim standardima koji nisu mogli predvidjeti sve trenutne tehnološke dosege kino produkcije. Međutim, to je izazov s kojim se spremno suočavamo, s željom da Art-kino posjetiteljima uvijek predstavlja mjesto koje najbolje povezuje istovremeno nostalgično kino iskustvo nekih prošlih vremena te iskustvo nevjerojatnih tehnoloških dostignuća u kojem sada živimo”, ističe ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Dobar je podsjetnik na to i činjenica da Art-kino uz novi 4K projektor, u svojoj projekcijskoj kabini ima i koristi i 16 mm te 35 mm projektore, kao jedno od posljednjih kina u Hrvatskoj i šire koja prikazuju filmove u svim standardnim, novim i starim, prikazivačkim formatima.

Novi 4K projektor Art-kina financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke te vlastitim sredstvima Art-kina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari