SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA RIJEKE

Riječko gradsko vijeće s 19 glasova ‘za’ donijelo odluku o povećanju plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke pročelnik Upravnog odjela za opće poslove Marijan Vundać pojasnio je kako se ova odluka predlaže prvenstveno kako bi se ispunila zakonska pretpostavka i mogle povećati plaće službenika i namještenika gradske uprave

Naime, Zakonom o plaćama u lokalnoj, područnoj (regionalnoj) samoupravi postavljen je okvir unutar kojeg se određuje plaća službenika i namještenika.

Tako je zakonom propisano da se plaća pročelnika upravnog tijela, bez uvećanja za radni staž, ne smije odrediti u iznosu većem od umnoška osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika koji svoju dužnost obnaša profesionalno u istoj jedinici lokalne samouprave.

“Ovom odlukom se plaća gradonačelnika izjednačuje s plaćom gradonačelnika drugih većih gradova odnosno gradova sjedišta županija, odnosno Osijeka, Splita, Zadra, Pule i Varaždina.

Plaće gradonačelnika i zamjenika nisu se korigirala od 2015. godine, a tada je u odnosu na 2011. godinu plaća bila smanjena za cca 14% stoga su plaće sada manje nego što su bile 2011. godine. “, pojasnili su iz Grada Rijeke.

To će ujedno omogućiti pregovore o kolektivnim ugovorima oko osnovice.

Odluka o određivanju plaće i drugih prava Gradonačelnika i zamjenika Gradonačelnika Grada Rijeke nakon poduže rasprave usvojena je s većinom od 19 glasova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari