TIJESNA VEĆINA

Riječko gradsko vijeće sa 17 glasova za i 15 protiv prihvatilo Filipovićev proračun za 2024. godinu

Foto. Hrvoje Skočić/Riportal

Riječko gradsko vijeće je sa 17 glasova za i 15 protiv prihvatilo proračun za iduću godinu, u iznosu od 170 milijuna eura, a u nastavku sjednice očekuje se i odluka o izmjeni prostornog plana za gradnju projekta Nova Kantrida.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović prethodno je prihvatio 13 od 22 predložena amandmana i to vijećnika PGS-a, inicijative Možemo!, nezavisnog Davora Štimca te dio prijedloga HDZ-a i Marina Račića iz stranke Centar, javlja Radio Rijeka.

Gradsko vijeće dodatno je prihvatilo i Račićev prijedlog da se raspiše urbanistički natječaj za uređenje Kolbučarićevog trga te amandman HDZ-a o uklanjanju arhitektonskih barijera na ulazu u komunalna poduzeća.

Gradonačelnik Filipović u uvodu je istaknuo da je proračun za 15 milijuna eura, odnosno 8,1 posto manji od prošlogodišnjeg jer se dovršava dio europskih projekata.

Razlika između prihoda i planiranih rashoda od 179 milijuna eura će se uravnotežiti prenesenim sredstvima iz prethodnog razdoblja.

Ukidanje prireza za riječki proračun znači 12 milijuna eura manje, a nadoknadit će se povećanjem stopa poreza na dohodak, niže stope na 22,4 posto i više na 33,6 posto.

Gradonačelnik je najavio povećanje izdvajanja za sport, kulturu, vrtiće, studentske i učeničke stipendije, ali i za komunalnu infrastrukturu i zelene površine.

Istaknuo je da je proračun stabilan, a u dijelu rasprava najviše je zamjerki bilo na nedostatak ambicije, ali i neispunjena obećanja. Veće zamjerke na prijedlog proračuna imali su HDZ-ovo Josip Ostrogović, nezavisna Ive Rinčić te Vedran Vivode iz Akcije mladih te Marin Račić iz stranke Centar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari