ELEKTRONIČKO GLASANJE

Riječko Gradsko vijeće već sutra glasa o “propusnicama”

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Očekujem da se takozvana odluka o slobodnom kretanju bivšom općinom Rijeka formalno odobri u petak putem elektronskog glasanja”, rekao je Poropat

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, kako je već ranije izjavio za Riportal, ne sumnja u potporu oporbe i hoće li takav prijedlog proći na gradskom vijeću.

Proteklog tjedna, podsjetimo, potpisan je Sporazum o zajedničkom koordiniranju aktivnosti civilne zaštite u vezi slobodnog kretanja stanovnika s područja Viškova, Rijeke, Kastva, Klane, Jelenja i Čavli. No, tijekom vikenda je su županijski i nacionalni stožeri civilne zaštite donijeli odluku prema kojoj su, sukladno zakonu, gradska odnosno općinska vijeća ta koja moraju donijeti odnosno “amnestirati” takve odluke. U prijevodu – bitna je procedura!?

“Odjednom se oko propusnica inzistira na proceduri na koju se dosad nije gledalo”, komentirao je tada za Riportal predsjednik Gradskog vijeća Poropat.

Unatoč tome što je izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, s neodgodivim točkama za funkcioniranje grada u ovim okolnostima pandemije, sazvana za  23. travnja, kako bi maksimalno ubrzali proceduru oko propusnica predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat sazvao je već za ovaj petak još jednu izvanrednu sjednicu, samo s jednom točkom dnevnog reda u kojoj je – formalno izglasavanje, odnosno potvrđivanje Riječkog sporazuma, na čemu inzistraju, slijepo se držeći propisa, županijski i nacionalni stožeri civilne zaštite.

Povodom toga, izjavu nam je dao Andrej Poropat, predsjednik gradskog predstavničkog tijela.

“Na proceduru se dosad nije gledalo na nekim višim nivoima, kada su se donosile odluke u doba pandemije koronavirusom, i smatram da je i ovdje sada nepotrebno inzistirati na proceduri. Ali kada je već tako, i to ćemo odraditi. Vijećnici će se već u petak moći izjasniti na ovu temu, a vjerujem da će u idućih par dana, to učiniti i vijećnici u ostalim gradovima i općinama koje će uz Grad Rijeku biti potpisnici dokumenta, tzv. Riječkog sporazuma. Mi bismo odluku naših vijećnika trebali znati u petak do 14 sati”, rekao je Poropat.

Poropat je ujedno ponovio apel stožerima da već sada odobre Riječki sporazum koji bi uvelike građaniam unutar riječkog prstvena olakšao život i poslovanje, i kojega su već potpisali gradonačelnici i načelnici Rijeke, Kastva, Viškova, Klane, Jelenja i Čavla.

Ovom prilikom Andrej Poropat je uputio zahvalu građanima i institucijama koje se bore s koronavirusom.

“Veliku zahvalu upućujem prvenstveno svim zdravstvenim djelatnicima, a zatim i svim građanima koji se u ovoj teškoj situaciji zaista odgovorno ponašaju poštujući velikom većinom sve mjere propisane od epidemiloga i drugih službi koji provode njihove naputke. Upravo zbog toga sad i možemo razgovarati o popuštanju određenih mjera, za razliku od nekih drugih dijelova Hrvatske”, zaključio je Poropat.

Rrezultat glasanja trebao bi biti poznat do petka u 14 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari