Riječko Sveučilište i Medicinski fakultet potpisali suradnju s Centrom za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu!

Gosti iz Kine razgledali su Rijeku i posjetili otok Krk

U petak 23. kolovoza 2019. godine u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisan je sporazum o akademskoj suradnji Sveučilišta u Rijeci, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu.

Inicijator ove iznimno vrijedne suradnje je prof. dr. sc. Ante Simonić, dr. med. professor emeritus Sveučilišta u Rijeci.

Pokrenuta je prije deset godina, a upravo je jučer nastavljena i ovjerena potpisivanjem dvaju sporazuma, jednim okvirnim sa Sveučilištem u Rijeci i drugim s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci.

Sporazume su na jučerašnjoj svečanosti potpisali akademik Qimin Zhan, izvršni potpredsjednik Sveučilišta u Pekingu, predsjednik Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu i profesorica Qiudan Sun, direktorica Ureda za međunarodnu suradnju Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu, rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija ispred Sveučilišta u Rijeci i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislav Rukavina.

 

Prof. Simonić prisjetio se kako je 2009. godine, kao tadašnji veleposlanik u Kini, potaknuo potpisivanje prvog ugovora o suradnji u području obrazovanja, znanosti i zdravstva. Ponosan je, kazao je prof. Simonić, što se ovim potpisivanjem sporazuma definiraju novi, konkretni poticaji za razmjenu studenata, nastavnika i znanstvenika, ali i drugih oblika suradnje.

„I to sa sveučilištem koje je unutar 50 najboljih na svijetu, prvo među 2.000 kineskih sveučilišta i koje je najelitnija nastavno-zdravstvena institucija u Kini, u zemlji u kojoj godišnje diplomira preko 7 milijuna studenata i doktorat znanosti stekne oko 35.000 znanstvenika”, istaknuo je prof. Simonić čestitavši potpisnicima sporazuma.

„Svojim znanjem, vrhunskim profesionalcima i suradnjom s vodećim svjetskim institucijama jasno poručujemo kako možemo postati jedan od ključnih dionika u razvoju globalnog zdravstvenog sustava”, poručio je prof. Simonić, nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Bio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini. Danas je prof. Simonić jedan kandidata za predsjednika Republike Hrvatske na predstojećim predsjedničkim izborima. Usto, predsjednik je Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za suradnju s NR Kinom, a čijim se osnivanjem pretprošle godine željela naglasiti važnost suradnje s Kinom, njenim znanstvenicima i gospodarstvenicima.

Na svečanosti potpisivanja rektorica Prijić Samardžija naglasila je kako suradnja s jednim od najjačih kineskih sveučilišta za Sveučilište u Rijeci predstavlja iznimnu čast. Izrazila je nadu da se ova suradnja posebice intenzivira u područjima biomedicinskih znanosti, ali i biotehnologije te je posebno zahvalila prof. Simoniću na uloženom naporu i povezivanju Sveučilišta u Rijeci i ove ugledne visokoškolske kineske institucije.

Akademik Qimin Zhan, izvršni potpredsjednik Sveučilišta u Pekingu i predsjednik Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu ukratko je predstavio pekinško Sveučilište, poručivši kako su potpisani sporazumi temelj dobre suradnje u budućnosti. Akademik Qimin Zhan dodao je kako prvi puta borave u Hrvatskoj i uživaju u njezinim ljepotama.

Akademik Zhan darovao je Sveučilištu u Rijeci vazu s tradicionalnim kineskim, rukom oslikanim motivima stabla koje niče i ptica, što simbolizira početak i prosperitet.
Dekan Rukavina predstavio je visokoj kineskoj delegaciji Medicinski fakultet u Rijeci te istakao vrijednosti ove međunarodne suradnje.

„Današnje potpisivanje sporazuma predstavlja za Medicinski fakultet značajan iskorak u unaprjeđenju međunarodne suradnje s obzirom na činjenicu da je Peking University Health Science Center vodeća znanstveno-nastavna biomedicinska institucija u NR Kini prepoznatljiva kao suvremena znanstveno-nastavna institucija koja obrazuje široku paletu kadrova u području biomedicine i zdravstva kroz nekoliko desetaka studijskih programa. O veličini i značaju ovoga Centra govori i brojka od preko 10.000 studenata, od čega gotovo 550 inozemnih te preko 1.000 aktivnih znanstveno-istraživačkih projekata. Suradnja s institucijom koja se razvila iz Nacionalne medicinske škole Peking, prve nacionalne škole ‘zapadnjačke’ medicine koju je osnovala kineska vlada, s tradicijom duljom od jednog stoljeća, predstavlja za naš Fakultet velik izazov, ali i brojne mogućnosti”, zaključio je dekan Rukavina.

Druženje domaćina i visoke kineske delegacije nastavilo se i tijekom subote. Nakon kratke šetnje Rijekom, uglednim gostima iz Kine upriličen je cjelodnevni posjet otoku Krku. U Vrbniku su imali priliku uživati u vrhunskim vinima Vinarije Katunar, likerima, degustaciji maslinova ulja i gastro delicijama restorana Nada, a u večernjim satima posjet je okrunjen večerom u Malinskoj, gdje su gosti uživali u lokalnim ribljim specijalitetima u Primorskoj konobi. Visoka kineska delegacija sveučilišta iz Pekinga upoznala se s bogatom poviješću toga kraja. Oduševila ih je priroda otoka Krka, baš kao i jela u kojima su uživali.

Posjet Rijeci i otoku Krku bio je više nego uspješan, dogovorena je konkretna suradnja te njezina skora realizacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari