Riječko Sveučilište i Medicinski fakultet potpisali suradnju s Centrom za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu!

Idi na originalni članak

Gosti iz Kine razgledali su Rijeku i posjetili otok Krk

Oglas

U petak 23. kolovoza 2019. godine u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisan je sporazum o akademskoj suradnji Sveučilišta u Rijeci, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu.

Inicijator ove iznimno vrijedne suradnje je prof. dr. sc. Ante Simonić, dr. med. professor emeritus Sveučilišta u Rijeci.

Pokrenuta je prije deset godina, a upravo je jučer nastavljena i ovjerena potpisivanjem dvaju sporazuma, jednim okvirnim sa Sveučilištem u Rijeci i drugim s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci.

Sporazume su na jučerašnjoj svečanosti potpisali akademik Qimin Zhan, izvršni potpredsjednik Sveučilišta u Pekingu, predsjednik Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu i profesorica Qiudan Sun, direktorica Ureda za međunarodnu suradnju Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu, rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija ispred Sveučilišta u Rijeci i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislav Rukavina.

 

Prof. Simonić prisjetio se kako je 2009. godine, kao tadašnji veleposlanik u Kini, potaknuo potpisivanje prvog ugovora o suradnji u području obrazovanja, znanosti i zdravstva. Ponosan je, kazao je prof. Simonić, što se ovim potpisivanjem sporazuma definiraju novi, konkretni poticaji za razmjenu studenata, nastavnika i znanstvenika, ali i drugih oblika suradnje.

„I to sa sveučilištem koje je unutar 50 najboljih na svijetu, prvo među 2.000 kineskih sveučilišta i koje je najelitnija nastavno-zdravstvena institucija u Kini, u zemlji u kojoj godišnje diplomira preko 7 milijuna studenata i doktorat znanosti stekne oko 35.000 znanstvenika”, istaknuo je prof. Simonić čestitavši potpisnicima sporazuma.

„Svojim znanjem, vrhunskim profesionalcima i suradnjom s vodećim svjetskim institucijama jasno poručujemo kako možemo postati jedan od ključnih dionika u razvoju globalnog zdravstvenog sustava”, poručio je prof. Simonić, nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Bio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini. Danas je prof. Simonić jedan kandidata za predsjednika Republike Hrvatske na predstojećim predsjedničkim izborima. Usto, predsjednik je Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za suradnju s NR Kinom, a čijim se osnivanjem pretprošle godine željela naglasiti važnost suradnje s Kinom, njenim znanstvenicima i gospodarstvenicima.

Na svečanosti potpisivanja rektorica Prijić Samardžija naglasila je kako suradnja s jednim od najjačih kineskih sveučilišta za Sveučilište u Rijeci predstavlja iznimnu čast. Izrazila je nadu da se ova suradnja posebice intenzivira u područjima biomedicinskih znanosti, ali i biotehnologije te je posebno zahvalila prof. Simoniću na uloženom naporu i povezivanju Sveučilišta u Rijeci i ove ugledne visokoškolske kineske institucije.

Akademik Qimin Zhan, izvršni potpredsjednik Sveučilišta u Pekingu i predsjednik Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu ukratko je predstavio pekinško Sveučilište, poručivši kako su potpisani sporazumi temelj dobre suradnje u budućnosti. Akademik Qimin Zhan dodao je kako prvi puta borave u Hrvatskoj i uživaju u njezinim ljepotama.

Akademik Zhan darovao je Sveučilištu u Rijeci vazu s tradicionalnim kineskim, rukom oslikanim motivima stabla koje niče i ptica, što simbolizira početak i prosperitet.
Dekan Rukavina predstavio je visokoj kineskoj delegaciji Medicinski fakultet u Rijeci te istakao vrijednosti ove međunarodne suradnje.

„Današnje potpisivanje sporazuma predstavlja za Medicinski fakultet značajan iskorak u unaprjeđenju međunarodne suradnje s obzirom na činjenicu da je Peking University Health Science Center vodeća znanstveno-nastavna biomedicinska institucija u NR Kini prepoznatljiva kao suvremena znanstveno-nastavna institucija koja obrazuje široku paletu kadrova u području biomedicine i zdravstva kroz nekoliko desetaka studijskih programa. O veličini i značaju ovoga Centra govori i brojka od preko 10.000 studenata, od čega gotovo 550 inozemnih te preko 1.000 aktivnih znanstveno-istraživačkih projekata. Suradnja s institucijom koja se razvila iz Nacionalne medicinske škole Peking, prve nacionalne škole ‘zapadnjačke’ medicine koju je osnovala kineska vlada, s tradicijom duljom od jednog stoljeća, predstavlja za naš Fakultet velik izazov, ali i brojne mogućnosti”, zaključio je dekan Rukavina.

Druženje domaćina i visoke kineske delegacije nastavilo se i tijekom subote. Nakon kratke šetnje Rijekom, uglednim gostima iz Kine upriličen je cjelodnevni posjet otoku Krku. U Vrbniku su imali priliku uživati u vrhunskim vinima Vinarije Katunar, likerima, degustaciji maslinova ulja i gastro delicijama restorana Nada, a u večernjim satima posjet je okrunjen večerom u Malinskoj, gdje su gosti uživali u lokalnim ribljim specijalitetima u Primorskoj konobi. Visoka kineska delegacija sveučilišta iz Pekinga upoznala se s bogatom poviješću toga kraja. Oduševila ih je priroda otoka Krka, baš kao i jela u kojima su uživali.

Posjet Rijeci i otoku Krku bio je više nego uspješan, dogovorena je konkretna suradnja te njezina skora realizacija.

Exit mobile version