VRIJEDNA DONACIJA

Riječkom KBC-u donirana oprema vrijedna oko 20 000 eura. Omogućuje iskorak u izvrsnost i kontinuitet podizanja kvalitete skrbi

Nova donacija Riječke nadbiskupije KBC-u Rijeka

Riječka nadbiskupija osigurala je vrijednu donaciju KBC-u Rijeka koju je danas riječki nadbiskup Mate Uzinić uručio ravnatelju KBC-a Rijeka prof. dr. Alenu Ružiću. Riječ je o donaciji dvaju medicinskih uređaja – monitoru za nadzor respiratorne funkcije u novorođenčadi i ručnom kompaktnom ultrazvučnom sustavu sa sektorsko-linearnom sondom.

Riječ je o potpunim inovacijskim aparatima koji generalno utječu na višu kvalitetu dijagnostičko-terapijskih postupaka, prvi u najmlađih pacijenata, a drugi kod pacijenata bez obzira na dob.

Ukupna vrijednost donacije iznosi oko 20 000 eura, a sredstvima koje je Riječka nadbiskupija osigurala, nabavljeni su medicinski aparati sukladno iskazanim potrebama i stremljenju najvišim standardima struke.

Klinika za pedijatriju tako je postala opremljenija za iznimno vrijedan uređaj čija će primjena u praksi omogućiti napredak u liječenju najosjetljivije skupine našeg društva – ugrožene novorođenčadi i prijevremeno rođene djece, dok će ultrazvučni sustav široko unaprijediti terapijski pristup liječenja pacijenata na više radilišta jer ubrzava dijagnostiku i terapiju kod životno ugroženih pacijenata, čime poboljšava ishode liječenja. Zbog performansi samog uređaja i mogućnosti primjene u široj praksi, prednosti kod liječenja zasigurno će osjetiti i djelatnici i pacijenti.

„Teško je riječima iskazati zahvalnost i osjećaj sreće koji nas obuzimaju u trenutku primanja ovih iznimno vrijednih darova iz ruku našeg nadbiskupa Mate Uzinića. Donirane uređaje najsnažnije definiraju dvije odrednice: usmjerenost najugroženijim bolesnicima i utemeljenost na najmodernijim tehnološkim inovacijama, a upravo one simbolički naglašavaju karakter same donacije. Značajnu financijsku vrijednost doniranih uređaja od oko 20 000 eura, koji doslovno spašavaju živote, nadilazi poruka koju ova plemenita gesta ljubavi i dobra donosi našim djelatnicima, bolesnicima i cijeloj našoj zajednici. Osobno i u ime KBC-a Rijeka upućujem izraze najdublje zahvalnosti“ – izjavio je ovom prigodom ravnatelj Ružić.

„Riječka nadbiskupija želi doprinositi životu na različitim razinama, osobito životu onih koji su ugroženi. Vidim ovo kao jedan od načina na koji želimo proširiti svoju brigu za čovjeka i zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Umjesto da o tome samo pričamo ili nastupamo u različitim protestima, smatramo da je ovo puno bolji način da našem navještaju od kojeg ne možemo odustati, damo konkretan doprinos.

Drago mi je da smo se mogli uključiti i pomoći onome što vi činite. Ovo je i znak priznanja Kliničkom bolničkom centru Rijeka, vama liječnicima i drugom medicinskom osoblju, zbog onoga što činite. Dajemo vam ovu pomoć zato što prepoznajemo vaše zalaganje, vašu nesebičnost kojom svakodnevno obavljate svoju dužnost, ali ne zbog dužnosti nego zbog toga što vam je stalo do čovjeka i njegova dobra. Jer svaki čovjek od začeća do prirodne smrti ima pravo na to da se za njega brinemo, da o njemu skrbimo, da mu damo ono najbolje što mu možemo dati.

Nadamo se da ćete ovom opremom spasiti barem jedan život, a i više od toga jer, kako kaže židovska izreka, kad spasimo jedan život, spasili smo cijeli svijet“ – poručio je nadbiskup Uzinić.

Prvi monitor respiratorne funkcije za reanimaciju novorođenčadi u Hrvatskoj

Donacijom monitora za nadzor respiratorne funkcije za primjenu u novorođenčadi Klinika za pedijatriju KBC-a Rijeka postala je bogatija za iznimno vrijedan i vrlo inovativan uređaj čija će primjena u praksi omogućiti velik iskorak u liječenju najosjetljivije skupine našeg društva – ugrožene novorođenčadi i prijevremeno rođene djece.

Ovaj monitor koristi se za nadzor respiratorne funkcije novorođenčadi s ciljem da mjere oživljavanja učini maksimalno učinkovitima, preciznima, liječniku neposredno omogući uvid u učinke i uspješnost postupaka koje poduzima, čime ukupno osigurava optimalne ishode u najkritičnijim trenutcima postupanja s novorođenim bebama. Primjenom ovog uređaja značajno će se unaprijediti i postupci umjetnog prodisavanja u novorođenčadi, ključnog i najvažnijeg koraka u oživljavanju novorođenčeta na porodu.

„Naime, poznato je kako su prvih nekoliko minuta života novorođenčeta ključni za njegov dugoročni ishod, stoga je osobito važno osigurati najkvalitetniji mogući medicinski pristup i potrebnu intervenciju ugroženom novorođenčetu neposredno nakon rođenja. Preživljavanje bolesne i prijevremeno rođene novorođenčadi, u punom smislu te riječi, mjeri se putem dugoročno visoke kvalitete života te ostvarenja punog genetskog potencijala svake osobe. Kao medicinski djelatnici sretni smo i zahvalni na postojanju opreme koja objektivizira i vizualizira naš rad u realnom vremenu te nam omogućuje uvid u uspješnost mjera oživljavanja novorođenčeta koje provodimo. Radna skupina za održavanje života novorođenčadi (NLS TF) Međunarodnog odbora za reanimaciju (ILCOR) identificirala je praćenje respiratorne funkcije kao temu visokog prioriteta. Uključivanjem našeg centra u međunarodno istraživanje (NEU-STIM trial), upravo u području reanimacije novorođenčeta na porodu, otvara se mogućnost daljnje međunarodne suradnje u kojoj će posjedovanje upravo ovakvog uređaja biti preduvjetom pa će uređaj stoga, pored kliničke vrijednosti, dobiti i svoju značajnu znanstveno-istraživačku te nastavnu ulogu na našoj Klinici. Ovom vrijednom donacijom, Odjel intenzivnog liječenja novorođenčadi Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka postaje prvi neonatološki centar u Republici Hrvatskoj koji posjeduje ovaj uređaj, što je još jedan iskorak u potvrdi naše pozicije nacionalnog neonatološkog centra izvrsnosti, ali i velik doprinos zadovoljstvu naših djelatnika i korisnika“ – istaknula je predstavnica neonatološkog tima KBC-a Rijeka dr. Koraljka Manestar Rukavina naglasivši kako prenosi osobne i stavove svojih kolega na čelu s predstojnicom Klinike za pedijatriju prof. Ivom Bilić Čače.

Inovacija u svijetu ultrazvuka – moćan, kompaktan, inovativan i uspješan u spašavanju života

Tehnološka inovacija prisutna na tržištu Europske unije tek nekoliko mjeseci – vrlo kompaktan, a dijagnostički moćan i praktički univerzalno primjenjiv, od Riječke nadbiskupije doniran, vrijedan potpuno bežični ultrazvučni uređaj Vscan Air ima iznimnu primjenu u praksi. On se može koristiti u nizu hitnih stanja za brzu procjenu i može dati presudne informacije koje onda dramatično ubrzavaju postavljanje dijagnoze, a time i liječenje bolesnika čiji je život neposredno ugrožen. No, njegova je primjena puno šira, pa se zbog svojih tehničkih svojstava može koristiti i uz bolesničku postelju, u vizitama, ambulantama, operacijskim salama, kao pomoć kod pristupa krvnim žilama ili drugim anatomskim strukturama kroz kožu, kao i u brojnim drugim kliničkim scenarijima koje je teško čak i predvidjeti. Kako je uređaj do sada vrlo kratko na tržištu, iskustva iz vodećih europskih bolnica koje ga koriste upućuju kako se odista široko koristi uz brojne prednosti u rutinskom radu, a kako najveće koristi bilježi upravo tijekom postupaka oživljavanja, dakle u najugroženijih bolesnika.

Unaprjeđenje rutinskog rada u ukupnoj kardiološkoj djelatnosti, s posebnim naglaskom na jedinice intenzivnog liječenja i angiosale za intervencijsku kardiologiju te intervencijsku radiologiju, također su područja vrlo pozitivnih pomaka o kojima izvješćuju kolege.

Uređaj odlikuje kompaktnost, baterijski pogon s autonomijom od najmanje 50 minuta, jednostavnost i prenosivost džepne veličine, pojednostavljeno korisničko sučelje usprkos bogatim programskim i mjernim mogućnostima, bežično povezana ultrazvučna sonda za snimanje s površine tijela pacijenta koja u jednom kućištu ima dvostruku glavu unutar koje su objedinjene sektorska i linearna funkcija (inače dvije klasične i zasebne ultrazvučne sonde) te bežično prikazivanje slike na tabletu ili smartphoneu. Ovaj uređaj najnovije generacije omogućuje vizualizaciju i procjenu protoka krvi, prikazuje i mjeri anatomske strukture srca, strukture koje se nalaze u blizini srca, kao i prikaz krvnih žila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari