RIJEKA ADVENT Ove godine još zabavnije! Pet pozornica, kilometri lampica, 200 programa i slasna gastro ponuda!

Foto: Pjer

Dijeli nas svega nekoliko dana od početka jedinstvene blagdanske čarolije koja će strujati Rijekom sve do početka siječnja slijedeće godine

Tijekom cijelog Rijeka Adventa posjetitelji će imati mnoštvo opcija kako provesti najveseliji mjesec u godini te brojne novitete u odnosu na prošlu godinu. Stavite rukavice na ruke, kapu na glavu, šal oko vrata i uronite u čaroliju zvanu Rijeka Advent.

Kako će izgledati blagdanska čarolija ove sezone najavili su na konferenciji za medije voditeljica kabineta gradonačelnika Grada Rijeke Doris Šajnvoditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban – Štiglić, organizator Adventa na Gradini Vedran Babić, predstavnica Adventa u tunelima Brigita Perišić, voditelj Klizališta Morska pahuljica Andrej Radalj i predstavnica akcije „Kuglice dobrih želja“ Renata Singolo.

Voditeljica  kabineta gradonačelnika Doris Šajn istaknula je kako je Grad Rijeka i ove je godine uz Turističku zajednicu grada Rijeke suorganizator Rijeka Adventa te da su iznimno zadovoljni što ovaj projekt iz godine u godinu napreduje kako kvalitetom tako i interesom različitih organizatora da u njemu sudjeluju.

Ove godine građane i sve posjetitelje očekuje program na više od 10 lokacija i to na 5 pozornica. Ukupno će biti organizirano oko 200 raznovrsnih programa za sve interese, ali i generacije.

Blagdanska svjetlosna dekoracija broji oko 10 000 metara i lani je obnovljena, a ove je godine postavljena i nova svjetlosna dekoracija na krošnje stabala duž ulice Riva i ulice Ivana Zajca, a bit će postavljena i na Trgu Republike Hrvatske i Trgu 128. brigade HV.

Program će započeti paljenjem prve Adventske svijeće 30. studenog.

Neizostavne manifestacije su svakako humanitarna prodaja „Kuglica dobrih želja“ 27. i 28. studenog, koja je ove godine namijenjena za kupnju specijalno prilagođenog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom te pomoć Azilu za pse “Društva za zaštitu životinja Rijeka”.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Tu je i neizostavna Gastrofešta kojom častimo građane grada Rijeke te doček Djeda Mraza. Grad Rijeka je i ove godine zakupio klizalište Morska pahuljica za organizaciju škole klizanja za škole grada Rijeke i tečaj klizanja putem Doma mladih tijekom zimskih praznika.

Riječani i svi gosti Novu godinu će dočekati uz Ninu Badrić, Dubiozu Kolektiv i Nikolinu Tomljanović.

Predstavnica Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban – Štiglić izjavila je kako nas ove godine očekuje izrazito bogat program na svim gradskim lokacijama.

Posebno je istaknula blagdanski sajam na Trgu Ivana Koblera, Korzu, Bazarigovom prolazu, Jelačićevom trgu i na Trgu 128. brigade HV te programe koji će se održavati u periodu od 30.11.2019. do 7.1.2020. na Trgu Ivana Koblera, Korzu, Trgu 128. brigade HV te  Ri gastro Advent na Trgu Riječke rezolucije.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vlakić Djeda Mraza i ove će godine biti dio božićno-novogodišnjih blagdana u Rijeci te će besplatno voziti užim centrom grada od 5. prosinca 2019. godine do 12. siječnja 2020. godine. Također istaknula je kako Turistička zajednica grada Rijeke sufinancira manifestacije Advent na Gradini i Advent u tunelima te koncert Božić je judi i humanitarnu akciju „Kuglice dobrih želja“.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Organizator Adventa na Gradini Vedran Babić istaknuo je kako Advent na Gradini počinje 1. prosinca spektakularnim paljenjem više od 17 kilometara dugih lampica na ambijentalnom prostoru Trsatskog kaštela i Nugentovog parka uz prigodni program.

Zašto je tu čaroliju u protekle dvije godine posjetilo više od 140 000 posjetitelju moći ćete se uvjeriti tijekom cijelog prosinca. Na ulazu u Trsatski kaštel posjetitelji će, prolazeći kroz najveću božićnu kuglicu, ući u jedinstvenu božićnu bajku mnoštva svjetlucavih dekoracija, a ona najposebnija je najveća europska kruna – interpretacija Votivne krune iz 1813. godine koja predstavlja simbol oslobođenja grada na Rječini.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Nugentovom parku  i ove godine je smješteno bajkovito klizalište s najljepšim pogledom te mnoštvo adventskih kućica sa sadržajnom ponudom. U sklopu Adventa na Gradini posjetitelji će moći uživati u programu paljenja lampica, kostimiranim performerima, dočeku Nove godine, glazbenim i dramskim nastupima, a moći će se podružiti i s Djedom Mrazom u njegovoj špilji.

Prošlogodišnjim smo Adventom probili led, te ga po prvi puta predstavili u riječkim tunelima ispod grada, što je i za nas same bilo jedno novo iskustvo, izjavila je predstavnica Adventa u tunelima Brigita Perišić .

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Također je istaknula kako ove godine idu s idejom isključivo prema djeci i obitelji, jer što je Božić već obiteljski blagdan, veselje i druženje, a djeca su najveći dar. U suradnji s gospođom Silvanom iz Centra za autizam,  pustili su djeci na maštu i njihovo viđenje Božića, koja su izradila svoje božićne lampione te će njihova djela krasiti dio tunela. Prostor je sam po sebi efektan, a nastojat će se dodatno istaknuti igrom svjetala i projekcijama. U ponudi će biti zabavni park za djecu, foto kutak, druženje s Djeda Mrazom, dječje predstave i još neka iznenađenja te ugostiteljska ponuda toplih pića za hladne dane. Korist će se samo ulaz kod Katedrale Sv. Vida koji će biti otvoren svaki dan od 10 do 20 sati. Budući da se uređenje i sama ideja odrađuje 75% volonterski, a bit će tu svakakvog programa, izlaganja i artista te kako bi mogli nesmetano ostvariti ideju, ulaz u tunele naplaćivat će se 5 kuna.

Klizalište Morsku pahuljicu, koje se na Gatu Karoline Riječke za vrijeme prosinca nalazi već sedamnaestu godinu zaredom, najavio je voditelj klizališta Andrej Radalj te istaknuo kako je to najbolji uvod u brojna prosinačka događanja tijekom Rijeka Adventa. Posebno je istaknuo, već tradicionalan program klizališta, kojem se posebno raduju najmlađi posjetitelji, doček Svetog Nikole, 6. prosinca u popodnevnim satima.

Humanitarna akcija „Kuglice dobrih želja“ nastavlja se i četvrtu godinu za redom, a ove godine pripremljeno je 1000 kuglica koje će građani moći preuzeti, napisati svoje želje te ih postaviti na bor uz simboličnu donaciju od 20 kn na dvije lokacije: Korzo i Trg Grivica istaknula je predstavnica akcije Renata Singolo te pozvala sve građane da se pridruže 27. i 28. studenog od 10 do 20 sati na Korzu i na Trgu Grivica te donacijom pomognu u kupnji specijalno prilagođenog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom te Azilu za pse “Društva za zaštitu životinja Rijeka .

KD Autotrolej i ove se godine uključio u bogat adventski program Rijeke i Opatije uključivanjem u promet posebnog autobusa koji će prometovati od centra Rijeke do centra Opatije te Trsatskog kaštela.

žRiječ je o Adventskom autobusu, inače katnom autobusu, koji će za ovu priliku odjenuti potpuno novo, prigodno adventsko ruho. Naravno, tu je i prigodna glazba, a sve one koji se odluče za vožnju ovim autobusom očekuje i slatko iznenađenje. Adventski autobus u promet kreće 1. prosinca 2019. godine, a prometovati će sve dane u tjednu po posebnom voznom redu koji je prilagođen potrebama korisnika. Cjeloviti vozni red bit će objavljen na web stranici KD Autotrolej.

Do kraja slijedećeg tjedna u Turističkom informativnom centru na Korzu i na kućicama gdje će biti  dostupna programska knjižica Rijeka Adventa.

Sve detalje i raspored programa građani Rijeke i gosti mogu pronaći na mrežnoj stranici www.RijekAdvent.com i Facebook profilu @Advent.Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari