RIJEKA GATEWAY

Rijeka će biti prva luka na Jadranu s potpuno daljinski upravljanim kontejnerskim terminalom

Rijeka Gateway prvi je terminal u regiji koji će funkcionirati na način da će sve kontejnerske dizalice, kako obalne tako i mosne (tzv. RTG i RMG) biti daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe

Riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji koja onemogućuje ljudsku pogrešku s obzirom da su dizalice premrežene kamerama i laserskim senzorima čime se pridonosi povećanju sigurnosti ljudi i opreme. Operateri stroja sjedit će u centralnoj sobi te će opremu pratiti i njome upravljati pomoću velikih ekrana i upravljača. Osim udobnosti i kontinuirane produktivnosti, time se značajno doprinosi i zaštiti zdravlja operatera.

Daljinski kontrolirana oprema za manipuliranje kontejnerima, neće utjecati na smanjivanje potrebe za ljudskim resursima, već je riječ o APM Terminal strategiji ugljične neutralnosti i konceptu Terminal of the Future. Naime, to je prvi korak prema automatizaciji koja će optimizirati procese i smanjiti mogućnost pogrešaka; čime se uvelike doprinosi sigurnosti na samom terminalu.

Za sve buduće operatere i operaterke to predstavlja mogućnost za radom na vrlo odgovornom ali uzbudljivom i izazovnom radnom mjestu koje pruža bolje radne uvjete – u uredu, bez utjecaja vremenskih prilika i neprilika. Kako je riječ o najnovijoj tehnologiji koju prvi uvodimo na ovom području, svakako radimo značajan korak prema poptunoj digitalizaciji i modernizaciji koja otvara brojne mogućnosti.

Inače, Rijeka Gateway novi je kontejnerski terminal (u izgradnji) u Rijeci u zajedničkom vlasništvu kompanija Maersk Grupe kroz APM Terminals i ENNA Naturalis Grupe kroz ENNA Logic.

Ovim zajedničkim poslovnim pothvatom APM Terminali i ENNA sklopili su snažno partnerstvo koje obilježava dokazano iskustvo u terminalnim i intermodalnim operacijama. Budući terminal bit će dio globalne mreže APM Terminala istodobno koristeći ENNA-ino izvrsno poznavanje lokalnog hrvatskog tržišta. Razvijat će ga i njime upravljati kao partneri u zajedničkom ulaganju (APM Terminals 51%, ENNA 49%) dok će glavni klijent operativnog terminala biti Maersk (Ocean i logistika).

Da je riječ o najvećem privatnom infrastrukturnom projektu za Hrvatsku u posljednjem desetljeću potvrđuje i činjenica da su početkom mjeseca Rijeku Gateway posjetili danska premijerka Mette Frederiksen te hrvatski premijer Andrej Plenković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari