12. GENERACIJA STARTUP INKUBATORA

Rijeka će dobiti Kuću ljekovitog bilja! Riječki Startup inkubator iznjedrio još jednu odličnu poslovnu ideju

Predstavljamo finaliste 12. generacije Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, a djeluje kao centar za podršku osobama koje timski ili samostalno žele razviti svoju poslovnu ideju i postati poduzetnici.

Sve svoje usluge, kao i infrastrukturnu podršku, Startup inkubator svojim korisnicima pruža potpuno besplatno. Od 2013., kada je pokrenut, pa sve do danas, kroz inkubacijski je program ukupno prošlo čak 478 korisnika i njihovih 195 ideja. Trenutno u inkubatoru boravi 12. generacija korisnika, a njenih šest najuspješnijih timova koje predstavljamo uskoro će u velikoj završnici pod nazivom 12.DeMoDay.21 pred stručnom komisijom prezentirati svoje poduzetničke projekte u cilju osvajanja novčanih nagrada, odnosno subvencija za pokretanje vlastitog posla.

Kuća ljekovitog bilja

Kuća ljekovitog bilja je poduzetnička ideja iznikla iz 12. generacije korisnika Startup inkubatora, koja se svojom kvalitetom pridružila moćnoj gomilici i utrci za novčane nagrade.

Vlasnici ideje Martina Tuta i Marko Vuković svoj projekt predstavljaju kao viziju: to je okupljalište ljubitelja prirode, gdje sa svih strana svijeta dolaze istinski zaljubljenici u prirodu, ljekovito bilje, održiv način života i avanturizam.

 

Njezina uloga jest educirati nove generacije o potrebi spajanja tijela i duha s prirodom, kao i postati interaktivna stanica na mapi održivog eko-turizma gdje će se promovirati flora Hrvatske i benefiti ljekovitog bilja za zdravlje. Pored toga, zainteresirane grupe turista, kao i individualni posjetitelji, imat će jedinstvenu priliku sami izrađivati originalne suvenire od autohtonog samoniklog bilja na interaktivnim radionicama.

Uskoro u izgradnji

Poduzetnički projekt Martine i Marka trenutno se nalazi u fazi prikupljanja ponuda za gradnju. Nakon dugotrajnog i pomnog istraživanja i razrade ideje o izgledu i funkcionalnosti kuće s arhitektom, odlučili su se na izradu kuće od održivih eko materijala – lameliranih greda i stakla. U tom su se koraku obratili iskusnim izvođačima koji istinski razumiju ideju i namjenu same kuće. Pored toga, paralelno istražuju pogodne terene na kojima bi se mogla smjestiti Kuća bilja, a u obzir, naravno, dolaze samo oni tereni koji su okruženi šumom i raznolikom vegetacijom. U užem je izboru već nekoliko lokacija. 

Više od očekivanog

Program Startup inkubatora, tvrdi poduzetnički i bračni par Martina Tuta i Marko Vuković, pružio im je mnogo više od onog što su prilikom prijave očekivali. Naime, ulaskom u program inkubacije njihova ideja počela se vrlo brzo razvijati od jednog pukog sna prema opipljivom, stvarnom i ostvarivom projektu. Predavanja i edukacije ‘pokrila’ su raznovrsna tematska područja o kojima su prethodno znali jako malo ili gotovo ništa – od pravnih okvira, poreznih pojmova, knjigovodstva i određivanja cijena pa do izgradnje vizualnog identiteta, crowdfundinga, digitalnog oglašavanja, izrade web stranica i drugih.

“Ne, nismo postali stručnjaci u svim tim područjima“, ističu Martina i Marko, “no shvatili smo kojim putem valja ići, na što treba obratiti pozornost i – možda ono najvažnije, kome se treba obratiti. Mislim da su ovi koraci ključni za sve nas koji tek ulazimo u svijet poduzetništva“.

Mjesto za slijediti svoje snove

Kuća ljekovitog bilja, nakon dva selekcijska kruga, postala je finalist 12. generacije Startup inkubatora. Martina Tuta ne dvoji oko visoke razine podrške koju su dobili u inkubatoru.   “Ne bi, vjerojatno, bili tu gdje sada jesmo da nije bilo koordinatorica Startup inkubatora – Emilije i Mirne, njihove pomoći, sugestija, konstruktivnih kritika i nesebične potpore. U svakom trenutku“.

Iako su, uslijed epidemioloških okolnosti, gotovo cijeli program odradili online, s ostalim timovima 12. generacije ipak su uspjeli stvoriti jednu toplu, prijateljsku atmosferu i temelje za neke eventualne buduće suradnje. 

“Prekrasno je biti okružen pozitivnim, inspirativnim, ambicioznim ljudima koji su spremni slijediti svoje snove, a Startup inkubator upravo je takvo mjesto“ zaključuje Martina. 

Više informacija potražite na službenim mrežnim stranicama Startup inkubatora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari