DIO ODRAĐEN I ONLINE

Učenici riječkih osnovnih škola uspješno završili redovni program Rinovatora

Unatoč svim problemima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, treća generacija program Grada Rijeke za poticanje poduzetničkih kompetencija mladih RInovatoRI uspješno je završila redovni program.

Iako je i prethodna generacija polaznika itekako osjetila sva ograničenja uzrokovana epidemijom, program je ipak bio planiran u svom punom obujmu, koji uključuje izlete, gostovanja i posjete poduzećima na riječkom području. Uslijed već poznate epidemiološke situacije, planirani terenski dio nije mogao biti realiziran, a RInovatoRI su po prvi puta svoje redovne radionice pohađali dijelom i online putem. U gomili izazova koje je pred učenike, nastavnike i roditelje stavila korona-kriza, RInovatoRI su tijekom školske godine 2020./21. uspjeli usvojiti zanimljive i napredne sadržaje, korisne vještine, poslušati stručne goste te na posljetku – steći i terenska iskustva.

Već na samom početku programa u listopadu 2020. RInovatoRI obilježavaju europski Code week 2020 i stječu certifikat o sudjelovanju. Nastavljaju s temom umjetne inteligencije i njezinim utjecajem na poslovanje, a u studenom prate 22. CARNET-ovu konferencija za korisnike (CUC 2020). Potom se bave upotrebom ChatBota u poslovanju te stvaraju i razrađuju vlastite ideje koristeći se dostupnim aplikacijama, da bi od siječnja teme o marketingu i digitalnom marketingu pratili unutar virtualne učionice.

RInovatoRI su sudjelovali u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta te Dana medijske i digitalne pismenosti, upoznali se sa 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja i konceptom i primjerima crowdfundinga. U travnju su dočekali i stručnog gosta – Marina Trošelja koji je predstavio Školu budućnosti, zajednički projekt startup-a STEMI i prvog hrvatskog jednoroga Infobipa. Gostovanje Znanstveno Edukacijskog Centra Višnjan i Centra za Kulturu Dijaloga (CeKaDe) dodatno su proširili iskustva o crowdfunding-u, a CeKaDe-ov program ‘Moje mjesto pod Suncem’ postao je RInovatoRIma case study zadatak.

U svibnju su polaznici posjetili jedinstvenu Dječju kuću te sudjelovali u 3D printeraj radionici u njenom popularnom Kontejneru na krovu, a posljednji aktivni izlazak ove generacije bio je Escape room Fox in the box, gdje su timski rješavali izazove.

Program RInovatoRI je 2021. uvršten u bazu dobrih praksi u okviru EU programa Interreg Europe, te kao takav postao dostupan za transnacionalnu razmjenu i suradnju.

Program RInovatoRI namijenjen je učenicima viših razreda riječkih osnovnih škola koji žele steći osnovna znanja o poduzetništvu. Cilj programa je poticanje razvoja poduzetničkih kompetencija i podizanja poduzetničke kulture mladih kroz edukacije iz tematskih područja vezanih uz poduzetništvo, neposredni uvid u poduzetničku praksu te osmišljavanje i razradu vlastitih poslovnih ideja. Program se provodi se u tri programske cjeline: (1) redovni cjelogodišnji program (tjedne radionice), (2) Vikend škola poduzetništva i (3) Summer RInnovation Lab (ljetna škola). Do danas je u programu sudjelovalo preko 550 polaznika u sva tri programska pravca.

Krajem 2019. program RInovatoRI proglašen je nacionalnim dobitnikom Europske nagrade za promicanje poduzetništva u kategoriji Promicanje poduzetničkog duha. Program je pokrenut i sufinanciran od strane Grada Rijeke – Odjela gradske uprave za poduzetništvo, a provodi se u organizaciji gradske ustanove Dom mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari