MIMOHOD 'POBJEDNIK'

Rijeka će i ove godine svečano i dostojanstveno obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U organizaciji Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i udruge Primorski Hrvat pripremljen je ovogodišnji program obilježavanja „Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’“

Program su u ime organizacijskog odbora manifestacije najavili predsjednik i tajnik Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije Marinko Žuža i Robert Barešić, Walter Cvjetan ispred udruge 128. brigade HV-a „Sveti Vid“, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ Perica Prpić i hrvatsko-američki glazbenik Nenad Bach koji će nastupiti u djelu programa.

Kako je najavio Marinko Žuža, ovogodišnji program obilježavanja započet će podizanjem hrvatske zastave na kulu Trsatske gradine 29. srpnja.

Od 1. do 7. kolovoza u izlogu zgrade gradske uprave Grada Rijeke bit će postavljen izložbeni postav vezan uz VRO „Oluja“, a 3. kolovoza u riječku će luku uploviti ratni brod Hrvatske ratne mornarice koji će biti privezan na gatu Karoline riječke i bit će otvoren za posjet građana.

Dana 4. kolovoza u jutarnjim satima održat će se mimohod „Pobjednik“, a sudionici mimohoda krenut će sa Trga 128. brigade HV-a, po Korzu, sve do Mosta hrvatskih branitelja na Delti gdje će biti održan program sjećanja na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

U sklopu programa bit će čitanje povjesnice, čitanje imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO „Oluja“, glazbeni nastup Nenada Bacha, a bit će održan i prelet Krila Kvarnera.

U večernjem djelu programa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije bit će održana sveta misa za Domovinu nakon čega će se uz prigodan program na Kosi toranj podignuti hrvatska zastava. Također, u 22 sata na Molo longu će biti upriličen i vatromet.

Dana 5. kolovoza na sam dan obilježavanja VRO Oluja bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske branitelje na spomenicima diljem Primorsko-goranske županije. Također, kako je najavio Žuža, toga dana u 21 sat na Molo longu, u organizaciji Kluba navijača Armada Rijeka bit će održana i bakljada.

Prema riječima predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ Perice Prpića, ono što je karakteriziralo hrvatske branitelje prije 28 godina jednako kao i danas, je zajedništvo.

„Za mnoge od nas koji smo svjedoci tog vremena, s ponosom možemo reći da akcija ‘Oluja’ predstavlja vrhunac na putu stvaranja naše domovine. Obilježavanje ovog dana trenutak je ponosa svih hrvatskih branitelja i hrvatskih građana i taj praznik valja primjereno i dostojanstveno proslaviti i odati počast svim nastradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu“, zaključio je Prpić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari