NOVA PROMETNICA

POTPISANO! Fužine će dobiti dugoočekivanu obilaznicu vrijednu 5 milijuna eura

Nova prometnica će povezivati predio Mostići s predjelom Donje Selo u Općini Fužine, ukupne duljine oko 1 km

David Bregovac, načelnik Općine Fužine, u nazočnosti Olega Butkovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture, svečano je potpisao Sporazum o suradnji i reguliranju međusobnih prava i obveza za projekt Izgradnje Obilaznice Fužina s predstavnicima Hrvatskih cesta, HEP ODS-a i Županijske uprave za ceste Primorsko-goranske županije.

Ovim kapitalnim projektom teškim 5 milijuna eura predviđena je izgradnja građevine komunalne infrastrukture, nove prometnice koja povezuje predio Mostići s predjelom Donje Selo u Općini Fužine, ukupne duljine oko 1 km.

Ministar Butković u svom je obraćanju izjavio kako je načelnik Bregovac obavio najveći posao izradivši projektnu dokumentaciju te ishodujući potrebnu građevinsku dozvolu, a resorno ministarstvo je Odlukom o prekategorizaciji ceste u državnu osiguralo da Hrvatske ceste mogu krenuti u realizaciju projekta.

Naveo je kako je plan da se radovi pokrenu tijekom proljeća sljedeće godine, a nakon Javnog natječaja i definiranja izvođača.

„Ovo možda nije projekt poput Pelješkog mosta ili ceste D403, ali za Općinu Fužine, koja ima veliku perspektivu i koja se dobro razvija, ovaj projekt povećat će sigurnost i otvoriti nove perspektive Općine Fužine čiji je potencijal neupitan.“ – zaključio je ministar Butković.

Sporazum su potpisali David Bregovac, načelnik Općine Fužine, Silvana Sorić, rukovoditeljica poslovne jedinice Rijeka Hrvatskih cesta, Robert Maršanić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Primorsko-goranske županije i Vitomir Komen, direktor HEP ODS Rijeka.

Načelnik Bregovac, zahvalivši se resornim institucijama i svim nazočnima, kazao je kako mu je izuzetno drago da će obilaznica Fužine nakon 30 godina čekanja zaživjeti. Istaknuo je da će se time izmjestiti teretni promet kroz centar mjesta te osigurati veća sigurnost pješaka i mještana. Dodao je kako uskoro kreće i izgradnja nove prometnice prema Poslovnoj zoni Lič, kojom će se sav kamionski i teretni prijevoz izmjestiti iz naselja Fužine i Lič.

Pogledajte videoprilog Kanala Ri:

“Ovime će se potaknuti i razvitak turizma ovog kraja, a konačni cilj obilaznice je spajanje mjesta Vrata s Novim Vinodolskim, odnosno povezivanje Općine Fužine s morem baš kako je to bilo u doba Karoline koja je Općinu Fužine kao geostratešku prometnu raskrsnicu, odnosno mjesto Vrata, povezala s primorjem.“ – kazao je načelnik Bregovac.

Važno je istaknuti kako će se izgradnjom Obilaznice Fužine proširiti dio prometnice Vrata – Fužine, odnosno usjek kod spomenika “Bomba” u mjestu Vrata.

Prometnica je planirana tako da svojim položajem i elementima obilazi centar mjesta Fužine, a proteže se uz postojeću trasu željezničke pruge Rijeka – Zagreb. Planirana prometnica spaja se na županijsku cestu ŽC 5062 na mjestu postojećeg raskrižja u Donjem Selu i županijsku cestu ŽC 5068 u području Mostići. Za postojeće raskrižje u Donjem Selu predviđa se rekonstrukcija u raskrižje kružnog oblika s četiri privoza.

U području Mostići predviđa se izgradnja trokrakog raskrižja s dodatnim trakom za lijeve skretače. Zahvat izgradnje prometnice obuhvaća postavljanje trase, izradu kolničke konstrukcije, uređenje raskrižja, izgradnju pješačkih staza, izgradnju mosta preko vodotoka rijeke Ličanke, izgradnju pješačkog propusta, uređenje sustava oborinske odvodnje, uređenje pokosa usjeka i nasipa, postavljanje prometne opreme i signalizacije, a sve u svrhu osiguranja uvjeta za sigurno odvijanje prometa. U sklopu zahvata predvidjet će se i koridor za kabelsku kanalizaciju elektroničke komunikacijske infrastrukture sukladno posebnim uvjetima gradnje.

Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, izjavio je kako će Županija dobiti novo prometno rješenje koje će pomoći da se promet odvija sigurnije, brže i kvalitetnije te je izrazio zadovoljstvo što radovi uskoro kreću.

Svečanom potpisivanju Sporazuma nazočili su, između ostalih, i Majda Burić, saborska zastupnica, Izabela Linčić Mužić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a, Valentin Crljenko, predsjednik Općinskog vijeća Općine Fužine te Tea Štimac, Viša savjetnica za financije Općine Fužine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari