BORBA S KORONAVIRUSOM

Rijeka daleko najjača u državi po broju cijepljenih, a uskoro stižu i nove doze; Evo koliko se ljudi do sada cijepilo!

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Dok sve više županija u Hrvatskoj ukazuje na probleme sa sustavom CijepiSe i slabim odazivom građana na organizirano cijepljenje, PGŽ kao jedna od koronom najpogođenijih europskih regija u kojoj je dosad 30.800 stanovnika preboljelo COVID-19, a od posljedica ove bolesti preminulo je 338 ljudi, po svemu sudeći uspješno cijepi svoje građane.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović tako očekuje da bi do kraja srpnja oko 55 posto stanovnika PGŽ-a moglo primiti obje doze cjepiva.

U PGŽ-u je do jučer prvom dozom cijepljeno oko 17 posto stanovništva, odnosno 48.440 osoba, dok je s dvije doze cijepljeno njih 9.165. U kategoriji stanovnika starijih od 65 godina cijepljeno je 59,15 posto građana, piše Novi list.

– Približavamo se brojci od 50 tisuća cijepljenih prvom dozom. U vrhu smo u državi po broju cijepljenih stanovnika. Trenutno se naši građani cijepe samo u dvorani na Zametu, a razlog je logistčki jer je riječ o prostoru koji je komforniji i na kojem je jednostavnije organizirati cijepljenje većeg broja stanovnika. U PGŽ bi do kraja lipnja trebalo stići 124.108 doza cjepiva Pfizer/BioNTech. Već za sljedeći tjedan najavljene su 11.943 doze, kao i tjedan nakon toga.

U trećem i četvrtom tjednu svibnja stiže oko 12 tisuća doza, dok je u prvom tjednu lipnja najavljeno čak 13.879 doza cjepiva. Do kraja svibnja očekujemo količine AstraZenecina cjepiva koliko nam ih je potrebno za davanje druge doze građanima koji su već cijepljeni, a to je oko 11.200 doza. Paralelno s tim, doći će i manje količine cjepiva Johnson&Johnson koje je zbog činjenice što se prima u jednoj dozi osobito zanimljivo za određene kategorije građana, poput pomoraca.

Ovaj tjedan smo primili 500 doza cjepiva ovog proizvođača. Jako smo zadovoljni najavljenim količinama i računamo da ćemo do kraja lipnja prvom dozom uspjeti cijepiti oko 150 tisuća stanovnika PGŽ-a. Po toj računici, do kraja srpnja drugu dozu cjepiva dobilo bi 150 tisuća stanovnika, što znači da ćemo tada dosegnuti ukupnu procijepljenost od oko 55 posto stanovništva, objašnjava Mićović, piše Novi list.

Jučer je u dvorani na Zametu cijepljeno oko 600 građana, a cijepljenje se nastavlja do kraja tjedna, kada bi samo na riječkom području prvu dozu cjepiva trebalo primiti više od 5.800 građana. Paralelno se cijepe stanovnici cijele županije te je u ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo usmjereno oko 3.000 doza cjepiva. Ovaj tjedan u PGŽ je stiglo 6.536 doza cjepiva Pfizer/BioNTech te 1.500 Modernina i 2.000 AstraZenecina cjepiva.

Modernino i AstraZenecino cjepivo namijenjeno je građanima koji primaju drugu dozu cjepiva.

Kako objašnjava Mićović, liječnici obiteljske medicine u sustavu CEZIH imaju dio koji se odnosi na evidenciju cijepljenja u kojem mogu provjeriti je li njihov pacijent cijepljen prije nego što ga naruče na cijepljenje. Ako je netko već cijepljen, liječnik obiteljske medicine jednostavno ga ne može prijaviti na cijepljenje. Svi cijepljeni upisuju se u sustav e-Cijepih.

Osim Istarske županije koja je počela cijepiti radnike u turizmu, s cijepljenjem ove kategorije krenuo je i PGŽ, gdje se prema riječima Mićovića cijepio manji broj turističkih radnika koji su se prijavili preko svojih poduzeća. Uskoro bi se i svi privatnici koji rade u turizmu i ugostiteljstvu trebali na cijepljenje moći prijaviti u dogovoru s turističkim zajednicama na svom području. U PGŽ-u je do jučer cijepljeno gotovo 700 nastavnika, odnosno 470 njih s riječkog područja i još 200 po ispostavama. Cijepljeno je 83,6 posto medicinskih i nemedicinskih radnika zaposlenih u zdravstvenom sustavu PGŽ-a.

– Mislim da je Rijeka daleko najjača u državi po procijepljenosti građana i korektnoj organizaciji između našeg Nastavnog zavoda, koncesionara i Doma zdravlja. Svi se cijepe na cijepnim punktovima i mi po potrebi dežuramo. U svemu su nam izuzetna podrška Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Ukratko, mogu reći da cijepljenje građana kod nas funkcionara. Ja sam ovaj tjedan iz svoje ordinacije prijavila 24 pacijenta koji će se cijepiti prvom dozom, a njih 40 primit će drugu dozu, piše Novi list.

Točno je da još nemamo objedinjeni registar onih koji su se cijepili na neki drugi način, primjerice preko svojih radnih organizacija poput prosvjetara ili pravosudnih radnika, no pacijenti koji su se na taj način cijepili najčešće mi se jave. No ako se i ne jave, kolege se jako trude i upisuju sve cijepljenje pa kad otvorim karton pacijenta, piše mi da se cijepio nekim drugim putem, objašnjava dr. Sanja Pavić iz ordinacije obiteljske medicine na Pehlinu.

Dr. Jadranka Šoić smatra da bi za masovniju, treću fazu cijepljenja protiv koronavirusa trebalo formirati jednistveni registar cijepljenih.

– Ako se pacijent cijepio nekim drugim putem, mi to vidimo isključivo ako uđemo u njegov karton. Našla sam ukupno šestero pacijenata koje sam planirala poslati na cijepljenje, a koji su se već cijepili. Naš sustav u PGŽ-u je dobro organiziran i funkcionira te mogu reći da je u mojoj ordinaciji cijepljeno oko dvije trećine pacijenata koji su se kao kronični bolesnici i starije osobe trebali cijepiti u drugoj fazi, no sad treba vidjeti kako će se odvijati treća faza, budući da još uvijek nema jedinstvenog mjesta na kojem se može vidjeti tko se cijepio, ističe Šoić.

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a doc. dr. Vladimir Mozetič pojasnio je kako se pacijenti u PGŽ-u na cijepljenje preko svojih obiteljskih liječnika naručuju putem platforme CEZIH-a.

– Platforma CEZIH-a koja se i inače koristila za informacijske sustave koji se primijenjuju u ordinacijama obiteljske medicine, kod nas je iskorištena i za cijepljenje. Putem te platforme naši liječnici obiteljske medicine dobiju informaciju koliko pacijenata taj tjedan mogu poslati na cijepljenje te točno vrijeme i mjesto cijepljenja, piše Novi list.

U ovom trenutku zbog količina cjepiva na raspolaganju nisu nam potrebni naši makrocentri na Zametu i Vežici kao dodatni punktovi za cijepljenje, no nema zastoja u naručivanju, građani poštuju vrijeme kada su naručeni na cijepljenje te dobre rezultate treba zahvaliti svima koji smo se uključili u cijepljenje, od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koncesionara, Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Doma zdravlja, ali i samim građanima koji svojim ponašanjem znatno doprinose tom uspjehu. Nadamo se da će tako biti u razdoblju masovnijeg cijepljenja, poručio je Mozetič.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari