ZA NEPCE I DUŠU

Rijeka dobila svoje prve gastronomske luke! Ovo su restorani, konobe, vinarije… koje nude blagovanje upravo po vašoj mjeri

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Proglašenjem prvih Riječkih gastronomskih luka na Trsatskom kaštelu, danas u podne, službeno je započeo istoimeni projekt koji je najavljen u veljači ove godine, a provodi ga Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s tvrtkom Abisal, Klub Gastronaut

Osnovni cilj projekta povezivanje je ugostiteljskih objekata prehrane u zajedničku priču s marketinškim potencijalom; izgradnja gastronomskog brenda koji se nadovezuje na brend grada Rijeke kao lučkog grada te podrška u profiliranju ugostiteljskih objekata i dizanje ukupne kvalitete i prepoznatljivosti riječke ugostiteljske ponude.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Duga je lučka povijest Rijeke

Luke pružaju utočište od loših vremenskih prilika, mjesta su novih susreta, mjesta u kojima se mogu obnoviti zalihe, osjećati se zaštićeno, izaći iz njih u boljem stanju no što se u njih ulazi. Duga je lučka povijest Rijeke, a brend grada kao lučkog grada, prenosi se i na druge segmente života.

Dobrobiti „luka“ od sada će se moći doživjeti i u ugostiteljskim objektima koji će nositi titule Riječkih gastronomskih luka, a profilirani su prema ponudi i ambijentu koje nude.

U uvodnom dijelu proglašenja, prisutnima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa te inicijatorica i voditeljica projekta Karin Mimica iz tvrtke Abisal, Gastronaut.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Filipović: Važan iskorak u daljnjem profiliranju i razvoju riječke gastronomske scene

„Riječke gastronomske luke podići će i kvalitetu i prepoznatljivost Rijeke na turističkoj karti. Brojne gastro i eno manifestacije koje se već održavaju u Rijeci privlače veliku pozornost i Riječana i gostiju te definitivno promoviraju gastronomiju kao dio kulturnog riječkog identiteta, identiteta Luke različitosti. Rijeka je lučki grad, središte Kvarnera u punom turističkom zamahu i novi brend Riječke gastronomske luke važan je iskorak u daljnjem profiliranju i razvoju gastronomske scene, neizostavnog dijela turističke ponude Rijeke kao cjelogodišnje turističke destinacije.“ – izjavio je gradonačelnik Marko Filipović.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Škarpa: Cilj je brendiranje te podizanje kvalitete gastronomske ponude grada

Potom se prisutnima obratio direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa: „Čast mi je pozdraviti vas danas u predivnom ambijentu Trsatskog kaštela na svečanom proglašenju prvih Riječkih gastronomskih luka. Zahvaljujem svim okupljenim ugostiteljima, gradonačelniku, a posebno gospođi Karin Mimici iz kluba Gastronaut, idejnoj začetnici projekta koji će stvoriti prepoznatljivi brend riječke gastronomije. Danas dodjeljujemo priznanja ugostiteljima koji su zadovoljili stroge gastronomske kriterije, ispunili niz uvjeta kojima dokazuju kvalitetu ponude i pružene usluge u svojim objektima te su time zaslužili prve titule Riječkih gastronomskih luka.“

U nastavku je detaljnije predstavio ideju i razvoj projekta: „Ovaj smo projekt u suradnji s tvrtkom Abisal započeli s osnovnim ciljem brendiranja te podizanja kvalitete cjelokupne gastronomske ponude grada strateškim profiliranjem uključenih ugostiteljskih objekata.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Naši građani i posjetitelji moći će tako lakše nego ikad prije iz široke ponude odabrati upravo ugostiteljske objekte koji će najbolje zadovoljiti njihove želje i očekivanja, a naši će ugostitelji kroz ciljane, ali i naše redovne aktivnosti imati priliku promovirati svoju ponudu te se u najboljem svjetlu predstaviti ciljanim segmentima tržišta kroz pomno osmišljen komunikacijski okvir.

Riječke gastronomske luke prožimat će se kroz mnogobrojne projekte Turističke zajednice grada Rijeke koji se realiziraju u sklopu našeg godišnjeg programa rada kao partneri na području ugostiteljstva i glavni predstavnici riječke gastronomije.

Zahvala svim prijavljenim ugostiteljima

Zahvaljujem se svim prijavljenim ugostiteljima koji su od samog početka prepoznali potencijal ovog projekta te njegovu važnost za budući razvoj riječkog ugostiteljstva te im od srca čestitam na ovom vrijednom priznanju. Titulom Riječkih gastronomskih luka svi okrunjeni objekti dokazali su svoju visoku kvalitetu i posebnosti kojima se ističu iz raznolike ugostiteljske ponude našeg grada. Ovo je tek prvi korak u realizaciji vrijednog projekta kojeg planiramo razvijati kroz duži niz godina, stoga pozivam i ostale ugostitelje da se što prije uključe u zajedničku marketinšku priču kojom ćemo osnažiti poziciju Rijeke na turističkog karti te je učiniti prepoznatljivom destinacijom za ljubitelje gastronomskih užitaka. Nekoliko Riječkih gastronomskih luka i danas će se predstaviti svojim gastronomskih umijećem stoga vas pozivam da nakon službenog dijela programa uz čašu vrhunskog vina i slasne zalogaje obilježimo početak nove uspješne suradnje predstavnika riječke gastronomije.“

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Mimica: Pozivamo građane da se usidre u luke koje im najbolje pašu

Voditeljica projekta Karin Mimica istaknula je: „Nastojali smo kreirati projekt u kome će se u sklopu imagea našeg grada – lučkog grada punog raznolikosti, pronaći i ugostitelji svaki sa svojim identitetom, a svi zajedno gostima olakšati snalaženje u raznolikoj i bogatoj riječkoj ponudi. Vrlo sam zadovoljna s odazivom ugostitelja, a posebice s time što u sklopu Riječkih gastronomskih luka, svako od njih može izraziti svoj identitet i ispričati nam kroz svoju ponudu i uslugu kakva je luka. Zajedno demonstriraju bogatstvo ugostiteljske ponude našeg grada, dodatnog razloga da se gosti u njemu što duže zadrže, a građani što lakše nađu restoran po svojoj mjeri, guštima i raspoloženjima. Pozivamo građane da se usidre u luke koje im najbolje pašu, a gastronomske luke da budu što bolja utočišta.“

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Ceremonija proglašenja

Uslijedila je ceremonija proglašenja za 25 prijavljenih restorana koji su ispunili propisane kriterije za 39 titula Riječkih gastronomskih luka u 9 kategorija:

Luke lokalnih namirnica – restoran Vintage i konoba Girica.

Ribarske luke – konoba Ugor, konoba i ribarnica Girica, restoran Nautica i konoba Ribica.

Veganske luke – Tajlandski restoran Sabai i Rica gluten free.

Poslovne luke – restoran Kamov hotela Bonavia Plava Laguna, Botel Marina, restorani Nautica i Ribica.

Romantične luke – Restoran Nautica i Restoran Vintage.

Obiteljske luke – restorani The Kitchen by Miljenko i Tarsa.

Luke za vinske entuzijaste – Wine & dine “Kod Zajca“, restorani Ribica i Sabai.

Pivska luka: King’s Caffe Food pub

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Luke posebnosti: Fine – dining luka – Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč, Frankopanska luka – Vintage, Povijesna luka – Tarsa, Luka tapasa – Wine&dine Kod Zajca, Bezglutenska luka – Rica, Bezglutenska luka – Botel Marina, Luka kobasica – Crobasa, Barbecue luka – Bodega, Barbecue luka – Lovorka, Dnevna luka – Bistro Mezanin, Luka za poslovne doručke – Restaurant&pizzeria O’Hara, Degustacijska luka s pogledom – Trsatica, Dnevna korčulanska luka – Blato, Napolitanska luka – Restaurant&pizzeria O’Hara, Španjolska luka – Capote y Olé, Tajlandska luka – Sabai, Azijatska luka sushia – Taiyo, Kineska luka – Peking i Azijska street food luka – Koya Asian Noodles.

Nakon proglašenja, neke od aduta svojih gastronomskih luka prezentirali su: Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa – The Kitchen by Miljenko – sirove Kvarnerske škampe sa skutom; Roastbeef s rucolom i pecorinom; Rolice od pršuta, mažurana i suhe rajčice; Capote y Olé – španjolski restoran čiji su vlasnici uvoznici španjolskih vina, sireva, kobasicama i iberijskih pršutima uključujući i Patu negru; Bodega – BBQ luka čiji vlasnik Bojan Cvetković proizvodi delikatesne pljeskavice i ćevape i za druge restorane; Sabai – tajlandski restoran; Vintage – jela osmišljena u čast Frankopana; uz podršku vinara: Pavlomir, PZ Gospoja i PZ Vrbnik.

Dodatni dah povijesti prostoru Trsatskog kaštela udahnuli su svojim prisustvom članovi Kluba prijatelja Trsata kostimirani u Frankopanske kneževe i kneginje.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari