PROVEDENO JE ISTRAŽIVANJE

Održana konferencija „Urbano dječje siromaštvo na području Rijeke i Gospića“

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o urbanom dječjem siromaštvu na području Rijeke i Gospića.

Konferencija je održana u organizaciji udruge Centar za kulturu dijaloga, u sklopu projekta „Moje mjesto pod suncem“, a rezultate su predstavili autori istraživanja „Izazov siromaštva i socijalne isključenosti djece na području Rijeke i Gospića“, dr.sc. Paul Stubbs s Ekonomskog instituta u Zagrebu i prof.soc.ped, Gordana Šimunković s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Prema riječima dr.sc. Stubbsa slična studija rađena je i prije četiri godine na nacionalnoj razini i rezultati ovog istraživanja vrlo su slični.

„Studija je pokazala da su samohrani roditelji, roditelji s manjim stupnjem obrazovanja, dugoročno nezaposleni roditelji, Romi, roditelji s invaliditetom ili roditelji djece s invaliditetom u većem riziku od siromaštva. Pokazalo se da roditelji iz obitelji na rubu siromaštva imaju probleme s rješavanjem stambenog pitanja, pronalaskom posla, često su prostori stanovanja neadekvatni za djecu, a ima i slučajeva gdje članovi obitelji gladuju. U cijeloj toj situaciji svoju ulogu igra i sustav socijalne zaštite koji nije uvijek usklađen s realnim potrebama obitelji, tako da to ispadne jedan začarani krug iz kojeg je teško izaći. Na cijelu situaciju je utjecala i pandemija korona virusa koja je tijekom dvije godine još dodatno pogoršala situaciju, ljudi su ostajali bez posla, tako da je moj osobni dojam da se kao društvo u cjelini nalazimo na korak do siromaštva“, rekao je Stubbs i dodao kako bi problem dječjeg siromaštva trebao biti u većem fokusu hrvatskog društva i politike.

Projekt „Moje mjesto pod suncem“ kojeg provodi Udruga Centar za kulturu dijaloga program je socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Program pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne. „Istraživanje je provedeno jer smo htjeli još bolje proučiti s kojim se konkretno problemima suočavaju i u kakvim uvjetima žive obitelji lošijeg socio-ekonomskog statusa i odgovaraju li postojeće institucionalne strategije na njihove potrebe. Jer u rješavanju ovog problema mora postojati suradnja između javnih institucija, udruga civilnog društva, privatnog sektora, građana i lokalnih politika“, istaknula je ispred Centra za kulturu dijaloga Ana Karakaš.

VIDEO DANA:

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković tijekom konferencije je predstavila socijalne programe koje provodi Grad Rijeka, a tiču se navedene teme istaknuvši kako je socijalni program Grada Rijeke puno širi od nacionalnog programa, odnosno da je riječ o nadstandardu. „Ipak, svjesni smo da je institucionalni sustav neka sporiji i krutiji i upravo iz tog razloga je važno da postoje udruge kao što je ova koje ipak mogu reagirati brže i fleksibilnije su i oni na neki način svojim aktivnostima popunjavaju rupe u sustavu. Grad Rijeka već dugi niz godina financijski potpomaže projekt Moje mjesto pod suncem, sudjelovali smo i u uređenju nedavno otvorenog novog prostora u kojem se projekt provodi i nastavit ćemo u njemu sudjelovati i pomagati i dalje“, istaknula je Mušković.

Sudionicima konferencije uvodno se obratio i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako je riječ o temi koja je izuzetno osjetljiva i teška, ali istovremeno i jako važna i tema o kojoj se treba više i glasnije govoriti. „Socijalni program Grada Rijeke vrlo je širok, ali svjedoci smo sve većih socijalnih razlika u društvu i upravo kako bismo pratili postojeće stanje u planu nam je i određeni set promjena Odluka o socijalnoj skrbi Grada Rijeke koje će na novi način definirati oblike pomoći koje koristi određeni broj naših sugrađana i u kojem ćemo pokušati što je moguće više, a u našoj nadležnosti pratiti njihove realne potrebe budući da želimo da naš socijalni program bude razinu iznad državnog standarda posebni oni programi koji se odnose na djecu i mlade kao najosjetljivije dijelove našeg društva. Vjerujem da ćemo na rješavanju tog problema i u budućnosti nastaviti suradnju s brojnim udrugama civilnog društva kao što je udruga Centar za kulturu dijaloga“, istaknuo je gradonačelnik Marko Filipović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari