U MUZEJU GRADA RIJEKE

Rijeka domaćin konferencije o Pokretu nesvrstanih

U Muzeju Grada Rijeke 27. i 28. lipnja održava se međunarodna konferencija posvećena Pokretu nesvrstanih, brodu „Galeb“, ali i rasizmu te čitavom nizu pitanja proizašlih iz suodnosa europskih i zemalja Globalnog juga, od šezdesetih godina 20. stoljeća do danas.

Konferencija se održava u prostoru Muzeja grada Rijeke, u organizaciji Instituta za umjetnost Sveučilišta Southampton te u suradnji Doktorskog studija suvremene povijesti Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Prema riječima povjesničara Tvrtka Jakovine, jednog od sudionika konferencije, prva je ovo konferencija koja se u Rijeci održava zbog činjenice da se ovdje nalazi brod Galeb koji se preuređuje u muzej.

„Galeb je magnet, razlog zbog kojeg će mnogi posjetiti Rijeku. Zbog priče o njegovoj burnoj prošlosti, kao i zbog samog izložbenog postava“, istaknuo je Jakovina, dodavši kako će Galeb biti jedini brod muzej u Hrvatskoj. „Povijest Galeba izuzetno je zanimljiva, a njegova povezanost s Pokretom nesvrstanih povezuje cijeli svijet“, zaključio je Jakovina.

Sudionicima konferencije uvodno se obratio i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako vjeruje da će ovaj skup pružiti znanstveni prikaz povijesne važnosti Pokreta nesvrstanih. „Velike su polemike ovo broda Galeb, što na lokalnoj političkoj sceni, što među građanima, ali neosporno je da je riječ o brodu s izrazito zanimljivom povijesti koji će, vjerujem, u Rijeku privući veliki broj turista. Kada bude dovršen, muzejski postav broda dat će priliku posjetiteljima da se upoznaju s njegovom povijesti, a kroz povezanost s Pokretom nesvrstanih, kao i s Titom imat će priliku bolje upoznati politička događanja i previranja druge polovice 20. stoljeća. Pripremamo brod za njegov četvrti život i predviđam mu uspješnu budućnost“, kazao je Filipović.

Konferencija je okupila znanstvenike iz područja književnosti, kulturalnih studija, povijesti, povijesti umjetnosti, sociologije i međunarodnih odnosa koji će u sklopu konferencije i posjetiti brod Galeb.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari