RIJEKA Evo kako su poslovale ustanove zdravstva i socijalne skrbi, Dječjeg vrtića i Doma mladih u 2017. godini

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na gradonačelnikovom kolegiju danas su prihvaćena Izvješća o radu gradskih ustanova za 2017. godinu: Dječjeg vrtića Rijeka, Doma mladih Rijeka, Dječjeg doma “Tić” Rijeka, Psihijatrijske bolnice Lopača te Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka

Dječji vrtić Rijeka je godinu završio s ukupnim prihodom od 115.503.672 kn. Vrtić je iskazao manjak prihoda od 3.427.973 kn koji je vezan uz izgradnju novih vrtića „Morčić“ i „Đurđice“. Dio radova je knjižen tijekom 2017. godine po obračunskim situacijama izdanih od izvođača radova, dok je davatelj kredita – Hrvatska banke za obnovu i razvitak sredstva po tim računima doznačila u 2018. godini.

Dječji vrtić s preko 3.300 djece

Dječji vrtić je 2017.g imao upisano preko 3.300 djece i 564 djelatnika.

Prosječna bruto plaća iznosila je 7.054,00 kune.

Kako je naglasila ravnateljica Davorka Guštin, sve se kreditne obveze uredno izvršavaju. Sljedeći mjesec ističe posljednja rata kredita u visini 40 milijuna kuna za izgradnju DV Srdoči, a iduće godine ističe još jedan kredit, što će olakšati poslovanje.

Usprkos novootvorenim vrtićima i povećanim kapacitetima, još uvijek u Rijeci nedostaje kapaciteta za oko 200 djece.

Dom mladih

Dom mladih je u 2017.g. ostvario 5.519.093 kuna prihoda i 4.559.766 kuna rashoda. Višak od vlastitih prihoda će se utrošiti za potrebe daljnjeg redovnog poslovanja.

Djelatnosti Doma mladih obuhvaćaju odgojno-obrazovni rad s djecom i mladima, pružanje usluga smještaja i prehrane u objektu „Dvorac Stara Sušica“ te posredovanje za povremeni rad redovnih učenika srednjih škola. U 2017.g. provodila su se 32 redovna programa, a kroz programe je bilo obuhvaćeno oko 10.000 djece.

Dječji dom “Tić”

Dječji dom “Tić” Rijeka je javna ustanova koja pruža stručnu pomoć i podršku djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te zlostavljanoj i zanemarenoj djeci i njihovim obiteljima.

U 2017. godini za rad Doma utrošeno je ukupno 1.411.913,36 kn.

Osim Grada Rijeke, djelatnost Doma financirale su Primorsko-goranska županija, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i privatni donatori.

U poludnevni tretman Dječjeg doma “Tić” bilo je uključeno 25 korisnika kojima je pruženo ukupno 428 usluga savjetodavnog rada.

Održana su dva ciklusa „Škole za razvedene roditelje“ te dvije aktivnosti s ambasadorima “Tića” kojima ih se osnažuje i motivira da primjereno svojoj dobi i mogućnostima, u školama promiču dječja prava i obaveze.

Tijekom 2017. godine u Domu “Tić” je volontiralo ukupno 39 volontera.

Psihijatrijska bolnica Lopača

Psihijatrijska bolnica Lopača ostvarila je ukupni prihod od 16.077.219 kn ili 85,6% od planiranih. Prihodi bi bili veći kada bi nadležno ministarstvo prihvatilo ugovaranje većeg broja kreveta putem HZZO-a. Bolnički kapacitet iznosi 165 kreveta, 20 stolica u dnevnim bolnicama uz rad specijalističke ambulante.

Komentirajući Izvješće gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako je riječ o jedinoj ustanovi takve vrste koja je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, zbog čega ne može dobivati decentralizirana sredstva.

„Županija nije iskazala razumijevanje za status te ustanove, kao niti nadležno ministarstvo, pa problem njena funkcioniranja i dalje ostaje otvoren. Nakon ovogodišnjeg požara, nije bilo onog tko nije ponudio pomoć, od Županije do ministarstva i Vlade, ali od te pomoći, premda je prošlo već 6 mjeseci nema niti „p“, rekao je gradonačelnik“ .

Zamjenik Nikola Ivaniš je dodao kako se o problemu bolnice Lopača razgovaralo s nadležnim ministarstvom te se do prosinca očekuje odgovor vezano uz korištenje decentraliziranih sredstava, povećanje broja kreveta ugovorenih s HZZO i pokriće dijela troškova sanacije objekta nakon požara.

Ravnatelj bolnice Neven Ivanović je kazao kako će ustanova do kraja mjeseca pokušati u funkciju staviti prvi kat zgrade, koji nije oštećen u požaru, dok bi cjelokupna sanacija objekta mogla biti dovršena do lipnja iduće godine.

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka ustanova je osnovana za organiziranje i izvođenje profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom kao i drugih teže zapošljivih skupina.

Riječki Centar jedan je od tri takve Ustanove u Hrvatskoj.

Ustanova je u 2017.g. ostvarila prihod od 1.084.444,00 kn.

Centar je tijekom 2017.godine isporučio ukupno 112 predmeta. Pretežiti dio bile su rehabilitacijske procjene. Stručni tim je otišao na 46 izvida u 112 završenih predmeta u čak 4 županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari