RIJEKA I MOSKVA, PRST I NOKAT: Inicirano Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva; veliki problem su vize i sankcije

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić sa suradnicima primili su u sjedištu Primorsko-goranske županije veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Nj.E. dr. Anwara Azimova

Ruski veleposlanik održao je radni sastanak s predsjednikom HGK Županijske komore Rijeka, a tijekom njegova boravka održana je i osnivačka skupština Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva, bilježe mrežne stranice Grada Rijeke.

U pratnji veleposlanika bili su ataše za kulturu Viacheslav Kondakov i ataše za gospodarstvo Vladimir Ivanov. Prijamu su prisustvovali i generalni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović, predsjednica Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva u Zagrebu, Natalija Oštarijaš te Jolanda Tomić iz Hrvatsko-ruskog društva u Rijeci.

Veleposlanik Ruske Federacije u svom je uvodnom izlaganju o partnerskoj suradnji Rusije i Hrvatske govorio o posljedicama koje hrvatsko gospodarstvo trpi zbog uvođenja viznog režima i gospodarskih sankcija nametnutih Rusiji. Smatra da je to prvenstveno naštetilo hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima koji više ne mogu izvoziti voće i ribu u Rusiju, a potom i turističkom sektoru zbog smanjenja broja dolazaka ruskih gostiju. Veleposlanik Azimov spomenuo je i dolazak stotinjak ruskih investitora na dva gospodarska foruma koja će se ove godine organizirati u Hrvatskoj. Oni će, kazao je veleposlanik, donijeti milijardu eura vrijedne investicije.

„Za Rusiju je najvažnije ulaganje u hrvatske nekretnine, ali mi također želimo investirati i u vašu plinsku i naftnu industriju te povećati broj ruskih turista koji će posjetiti Hrvatsku“, zaključio je veleposlanik.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pozdravio je najavljeni sastanak ruske delegacije u Županijskoj komori na kojem će biti i predstavnici JGL-a, velike riječke farmaceutske tvrtke koja je puno izvozila u Rusiju a sada ima velikih problema upravo zbog sankcija. Gradonačelnik se složio s veleposlanikom da uvođenje viza ima negativne posljedice po hrvatski turizam.

„Vjerujem da mi na lokalnoj i regionalnoj razini možemo doprinijeti boljoj suradnji te mi je zato posebno drago da se upravo danas u Rijeci službeno osniva skupština Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva. Otvoreni smo za sve oblike suradnje i bilo bi dobro kada bi dio ruskih investitora došao i na naš investicijski forum na kojem predstavljamo sve projekte gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji. Ono što je za nas najvažnije su investicije u energetiku i turizam, no dobrodošli su i svi drugi oblici suradnje”, zaključio je Vojko Obersnel.

Sastanku s ruskom delegacijom prisustvovali su i predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Juretić.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari