EU PROJEKT

Rijeka izrađuje Plan upravljanja kompleksom Benčić u sklopu EU projekta „ForHeritage“

U sklopu EU projekta „ForHeritage“, čiji je cilj kreirati i primijeniti alate za integrirano upravljanje kulturnom baštinom, izrađuje se Plan upravljanja kompleksom Benčić.

Grad Rijeka partner je u EU projektu „ForHeritage – Izvrsnost za integrirano upravljanje baštinom u Središnjoj Europi“, čiji cilj je, korištenjem već razvijenih alata, podržati integrirani pristup upravljanju baštinom. To zahtijeva usku suradnju između javnih i privatnih subjekata koji su uključeni u zaštitu i upravljanje kulturnom baštinom i resursima.

U prvoj polovici projekta, partneri u projektu, od kojih je jedan i Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Hrvatske, razvili su šest alata za upravljanje baštinom. Radi se o priručnicima za bolje upravljanje. Primjerice, financijski priručnik navodi i obrazlaže različite načine financiranja i održavanja objekata, dok priručnik za uključivanje publike predlaže na koje načine učinkovito privući publiku, ali i povezati sa susjedstvom u kojem se nalazi objekt kulturne baštine. Kroz EU projekt osmišljen je  inovativan pristup kreiranju plana upravljanja, uz sudjelovanje struke, upravitelja marketinga, kao i samih građana.

Alati razvijeni u okviru projekta ForHeritage testirat će se u četiri pilot-projekta, a jedan od pilot-gradova upravo je Rijeka. Ostali su Ljubljana, talijanski grad Cuneo te poljski grad Szczecin.

U Rijeci će se razvijeni alat testirati u sklopu kompleksa Benčić, gdje na prostoru bivšeg industrijskog kompleksa upravo izrasta riječki kvart kulture. U kompleksu Benčić već je otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, u Palači šećerane svoj novi dom našao je Muzej grada Rijeke, a već u ovom mjesecu očekuje se otvaranje Dječje kuće. Trenutno traju radovi na uređenju Gradske knjižnice Rijeka, koja bi trebala biti otvorena u proljeće iduće godine, kao i na uređenju trga, odnosno javnih površina s pripadajućom infrastrukturom. Radi se ujedno o najvećoj investiciji u kulturu od osamostaljenja Hrvatske, vrijednoj 250 milijuna kuna, a ako se tome pridoda i ulaganje u preuređenje broda Galeb, koji je sastavni dio EU projekta u sklopu kojeg je uređena Palača šećerane, govorimo o ulaganju od više od 300 milijuna kuna.

Grad Rijeka je trenutno u postupku izrade dokumenta “Plan upravljanja kompleksom Benčić” (Management Manual), kojem je u cilju razraditi upravljačku strukturu i strategiju upravljanja te predložene modele upravljanja kompleksom Benčić u suradnji sa svim upraviteljima kulturnih institucija koje će djelovati u sklopu kompleksa Benčić. Plan upravljanja složit će se prema tematskim cjelinama, ali uzimajući u obzir da su sve teme povezane kao i da je kompleks Benčić kulturna baština koja postoji unutar zaštićene kulturno cjeline.

Kroz projekt ForHeritage Rijeka je dobila priliku da primjere dobre prakse upravljanja kulturnom baštinom ugradi u svoj plan upravljanja kompleksom Benčić, koji će biti primjenjiv, participativan i za sada jedinstven u Hrvatskoj. Naime, kompleks Benčić, u kojem će na istom mjestu djelovati više riječkih kulturnih institucija, jedini je takve vrste u Hrvatskoj, čijem se razvoju i budućem upravljanju pristupa kao jedinstvenoj cjelini.

Projekt “ForHeritage – Izvrsnost u integriranom upravljanju kulturnom baštinom u Središnjoj Europi” sufinanciran je iz programa Interreg Središnja Europa, a predviđeno trajanje mu je od ožujka 2020. do veljače 2022. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari