TEMA - TURISTIČKA SEZONA

Unija Kvarnera: Kvarner u crvenom, alarm za turizam

Unija Kvarnera - Konferencija za medije

”Unija Kvarnera traži poduzimanje hitnih mjera od strane odgovornih na županijskoj i državnoj razini na pripremi turističke sezone’‘, uvodno je istaknuo predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić te nastavio kako Unija Kvarnera traži sljedeće: 

  • upravljanje krizom tako da Kvarner bude u epidemiološki zelenoj zoni  
  • prioritetno cijepljenje svih zaposlenih u turizmu 
  • maksimalno fiskalno rasterećenje svih u sektoru turizma od strane državne,regionalne i lokalne razine
  • mogućnost besplatnog, dostupnog i brzog testiranja tijekom turističke sezone 
  • otvorenost i protočnost državnih granica tijekom cijele turističke sezone

”Regija Kvarner mora biti sigurna i poželjna turistička destinacija, kao što je bila i prošle godine kada smo imali puno skromnije alate u borbi s ovom krizom”, naglasio je Boras Mandić.

”Kvarner se crveni i to nije dobro. Tri tjedna do Uskršnjih praznika kojima počinje turistička sezona na Jadranu, ne samo da Hrvatska iz dana u dan bilježi rast Covid 19 oboljelih, nego Kvarner u tome prednjači”, objasnio je Nedo Pinezić, član Senata Unije Kvarnera te nastavio kako imamo preko 100 novooboljelih dnevno, Njemačka nas je uvrstila na crvenu listu i žalosno je da se ovo stanje nastoji opravdati otvaranjem ugostiteljskih terasa. Dapače, terase su otvorene u svim hrvatskim županijama pa tako i u susjednoj Istarskoj, a nigdje nije zabilježeno toliko povećanje broja oboljelih kao na Kvarneru.

”Unija Kvarnera smatra da nadležna ministarstva, ali i gradovi i općine moraju svima u sektoru turizma hitno odgoditi plaćanje davanja za 2021. godinu ili ih otpisati barem u polovici iznosa, obzirom da je sada jasno da u prvoj polovici godine neće biti turističkog prometa.” – naglasio je Đanino Sučić te nastavio kako je preduvjet bez kojeg se ne može,  stavljanje Kvarnera na zelenu listu. ”Ako i ove godine izostane prihod od turizma, ljudi koji su uložili svoj rad, novac, pa i zadužili se da bi si osigurali nešto više obiteljskih prihoda, ući će u ozbiljne financijske probleme. Situacija je alarmantna”, objasnio je Sučić.

”Turistički sektor na području Kvarnera i Istre čini 51 % ukupnog nacionalnog prometa. Po aktualnom stanju i sadašnjim brojkama 50 % tog sektora u izvjesnom je riziku od bankrota, ovrha i dugova. Puno ugostitelja već sada je zauvijek napustilo svoje poslove”, upozorio je Robert Salečić, član Senata Unije Kvarnera i predsjednik regionalne podružnice Rijeka.

”S jučerašnjim danom cijepljeno je svega 1,5% stanovništva Kvarnera. Unija Kvarnera zahtijeva od odgovornih da osiguraju preduvjete za sigurnu turističku sezonu, s pripremama je evidentno da smo zakasnili’‘ zaključno je naglasio predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari