TATJANA MUŠLIN

VideoRijeka je ostala bez zaliha krvi! Uskočili su drugi gradovi, liječnica objasnila tko može biti donator

Istaknula je kako u Rijeci, ali Zagrebu nedostaje one s negativnim faktorom dok AB+ ima dovoljno

U riječkom KBC-u nedostaje krvi, situacija je toliko ozbiljna da se krv u Rijeku šalje iz Zagreba i Varaždina.

Riječki KBC inače pokriva Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, a zbog, posljednjih dana, povećane potrošnje krvi, zalihe su pri kraju. Iz Rijeke stoga šalju apel svima koji to mogu da daruju krv. U subotu će darivanje biti organizirano i u grobničkom Domu Čavle, od 8 do 14 sati.

Tatjana Mušlin iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu za RTL Vijesti govori kojih krvnih grupa trenutno najviše nedostaje.

“Zalihe svih krvnih grupa su dosta niske, a nedostaju sve negativnog faktora. Jedino AB pozitivne imamo dovoljno”, rekla je.

Upitana ima li još gradova koji su pri kraju sa zalihama ističe: “Teško je govoriti za druge jer svi transfuzijski centri međusobno povezani, ako u jednom nedostaje, a drugi ima, uvijek se šalje u onaj u kojem nedostaje”.

Pozvala je potom sve ljude dobre volje i dobrog zdravlja da daruju krv pa pojasnila tko to uopće može. “Osoba mora biti zdrava osoba, ne bi to trebala biti ona koja je od respiratorne, crijevne ili COVID infekcije bolovala u zadnja dva tjedna ili ima alergije. Osobe koje smiju dati krv su one koje ne boluju od kronične bolesti i nemaju rizično ponašanje”, zaključuje.

Naposljetku, rekla je i kako se krv šalje iz Zagreba, a u Zagrebu su sa svim krvnim grupama negdje oko donje granice, iako i tu AB pozitivne ima dosta, pišu RTL Vijesti.

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka organizira akcije darivanja krvi:

u petak, 07. listopada 2022. godine u vremenu od 9:00 do 14:00 sati.

Akcija će se održati u Medicinskoj školi, Ul. Braće Branchetta 11a.

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi organiziraju akciju darivanja krvi:

u subotu, 08. listopada 2022. godine u vremenu od 8:00 do 13:00 sati.

Akcija će se održati u Domu kulture Čavle.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views