KAKO DO PRVE NEKRETNINE?

Video | GDJE JE ‘PLAFON’?! U Rijeci i dalje rastu cijene nekretnina, u tri godine porasle za više od 20 posto!

Sve je teže doći do prve nekretnine. Cijene u Rijeci i okolici u posljednje tri godine porasle su za više od 20 posto!

Hrvatska ima najskuplje cijene stanova u Europskoj uniji u odnosu na plaće, a cijene i dalje rastu. Rijeka prati pa čak i predvodi te trendove. Samo u posljednje tri godine u Rijeci i okolici cijena kvadrata porasla je za oko 20%, donosi Kanal Ri.

  • Teško je odrediti je li to povećanje bilo realno ili ne, kada je u pitanju naša županija. Osobno bih rekla ako je usporedimo s drugim županijama, da je bilo realno. Naša županija je geografski smještena tu gdje je, nama je u susjedstvu Italija, Slovenija, Njemačka. Udaljenost s kopna i mora doveo je veliki broj stranih ulagača., kaže Novella Bačinović, vlasnica agencije za nekretnine.

Prosječni mladi par ili obitelj iz Primorsko-goranske županije sve će teže doći do svoje prve nekretnine.

  • Bit će sve teže i teže jer jednostavno naše tržište nekretnina je takvo da sa strane potražnje imamo sve više kupaca iz Europske unije. To će se još intevizirati kad preuzmemo euro, tako da možemo očekivati da će cijene i dalje rasti, kaže Vinko Zaninović, docent Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Upravo je velik interes inozemnih kupaca jedan od razloga povećanja cijena. Jer ono što je domaćima skupo, njima je prihvatljivo.

  • Mi smo atraktivna zemlja i za umirovljenike iz inozemstva i za aktivno stanovništvo iz inozemstva koje ovdje želi imati svoju vikendicu. Imaju primanja koja su veća nego prosječna hrvatska primanja i njima nije problem kupiti neki stan, dodaje Vinko Zaninović.

A da će Riječanima sve teže biti kupiti stan govori i činjenica da je u gradu trenutno potražnja veća od ponude.

  • Nema dovoljno stanova trenutno. Rijeka nema prostora da bi se širila u samom užem prstenu Rijeke, ovo što imamo na području grada, isto tako je i s Opatijom, tako da tržište u ovom trenutku ne može odgovoriti ponudi., kaže Novella Bačinović, vlasnica agencije za nekretnine.

Cijene nekretnina u narednom razdoblju neće padati, mogu samo još više rasti.

Ne padaju u Rijeci ni cijene najmova, pa je sve teže i unajmiti stan po normalnoj cijeni za hrvatske prilike. Rijeka tako nikada nije bila bliže glavnom gradu, barem kada su cijene nekretnina u pitanju, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari