RIJEKA UKUPNI POBJEDNIK

Rijeka ponijela titulu Smart City – po treći puta proglašena najpametnijim velikim gradom u Hrvatskoj

Proglašenjem gradova dobitnika nagrada Smart i Eco City u zagrebačkom hotelu Westin danas je zaključen ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih hrvatskih gradova u pametnim i ‘zelenim’ rješenjima koji organiziraju Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr uz suradnju s agencijom Apsolon.

Podsjetimo, istraživanje digitalne spremnosti hrvatskih gradova koje je provela vodeća hrvatska konzultantska kuća Apsolon i ove je godine dalo detaljan uvid u stanje digitalne spremnosti jedinica lokalne samouprave, a istražena je razina digitalne spremnosti gradskih uprava, dostupnost i razina podataka na službenim gradskim internetskim stranicama, otvorenost uprave prema građanima, mogućnost njihova uključivanja te kompleksnost obavljanja različitih administrativnih postupaka, a komparativnom analizom ukazalo se na pozitivne i negativne promjene u odnosu na lani.

Rijeka je i ove godine proglašena ukupnim pobjednikom prema Kompozitnom indeksu digitalne spremnosti hrvatskih gradova.

Rijeka se, pokazalo je Apsolonovo istraživanje, posebno  ističe u rezultatima u području Dostupnost i kvaliteta e-Usluga građanima ali i u području Servisnih informacija i objedinjenih sustava plaćanja, koje obuhvaća dostupnost i kvalitetu servisnih informacija koje gradovi nude svojim stanovnicima te prisutnost i mogućnosti objedinjenih sustava plaćanja usluga društava i ustanova na području Grada Rijeke i šireg riječkog područja putem RCC portala.

VIDEO DANA:

„Treći put dobivamo ovu nagradu što obvezuje da i dalje budemo predvodnik u razvijanju pametnih rješenja među hrvatskim gradovima“ rekao je, prilikom preuzimanja nagrade Smart City, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić.

Gradonačelnike i predstavnike gradova koji su ušli u završnicu izbora za nagrade Smart city i Eco city  pozdravili su glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dok je članica Uprave Apsolona Mirjana Samardžić Novoselec naglasila  kako su ove nagrade odličan pokazatelj promjena i noviteta nastalih uslijed aktivne participativne uključenosti građana u rad gradskih uprava i spremnosti investiranja gradova u inovativna rješenja.

Uz Rijeku, svojim su se rješenjima i rezultatima za finale izbora u kategoriji velikih gradova ove godine ponovo izborili Dubrovnik, Karlovac i Zagreb, a prvi put među pet najboljih našao se i Sisak.

Nakon svečanosti uručenja nagrada u  Westinu pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić sudjelovao je na središnjem panelu ‘Održivi gradovi’ uz  člana uprave i glavnog direktoraza tehniku u kompaniji Telemach Nenada Šlibara, gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića te predstavnika gradske uprave Krka Igora Hrast. Panel je moderirao pomoćnik glavnog urednika Jutarnjeg lista za gospodarstvo, Marko Biočina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari