„RIJEKA-SUŠAK 1948.-2018.” Na Korzu postavljena izložba fotografija s temom spajanja Rijeke i Sušaka

Ove godine obilježava se sedamdeseta obljetnica spajanja Rijeke i Sušaka u jedan grad

Tim je povodom na Korzu postavljena izložba fotografija koje svjedoče o ovom povijesnom događaju koja krajem ožujka seli u Muzej grada Rijeke.

Otvorenju izložbe prisustvovao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je spomenuo kako je razdvojenost Rijeke i Sušaka kao rezultat planova velikih sila trajala više od dvadeset godina, ali i da je pobjeda partizana Narodnooslobodilačke vojske utabala put njihovom spajanju.

„Nakon izvojevane vojne pobjede bila je potrebna i politička, odnosno diplomatska pobjeda koja je konačno rezultirala ujedinjenjem u veljači 1948. godine kada su održani prvi izbori za Gradske narodne odbore, a zatim i sjednica GNO Rijeka na kojoj je Petar Klausberger postao predsjednik Odbora, te de facto i prvi gradonačelnik Rijeke“ kazao je Obersnel.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Dubrović, predsjednik županijskog SAB-a Tamarut i gradonačelnik Obersnel

Autorica Sabrina Žigo navela je kako se ovom izložbom ljudima želi približiti povijest Rijeke, premda do vizualnog materijala izvan vlasništva gradskog Muzeja nije bilo lako doći.

„Nadamo se da će naša zadaća biti ispunjena s obzirom na jako malo izvornih fotografija.“ istaknula je Žigo te dodala kako su za potrebe ove izložbe fotografije ustupili i Državni arhiv u Rijeci te Hrvatski povijesni muzej.

Otvaranju je uz ravnatelja Muzeja grada Rijeke Ervina Dubrovića i županijskog pročelnika Gorana Petrca nazočio i predsjednik županijskog antifašističkog saveza Dinko Tamarut koji je izrazio važnost njegovanja antifašizma, utemeljenog u odlukama donesenima Pariškim mirovnim ugovorom 1947. godine.

„Zahvaljujemo svima koji su dali živote da bi mi mogli uživati blagodati slobode te ujedno autorici, Muzeju i Gradu Rijeci koji su zaslužni za ovu izložbu.“

Izložbu je organizirao Muzej grada Rijeke uz suradnju Grada Rijeke, Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ te Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, a fotografije će se moći razgledavati do 8. ožujka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari