RIJEKA: U dvije godine obnova devet pročelja “zaštićenih” zgrada!

RIJEKA: U dvije godine obnova devet pročelja “zaštićenih” zgrada!

Na gradonačelnikovom kolegiju usvojena je Liste prioriteta korištenja sredstava spomeničke rente iz Proračuna Grada Rijeke za sufinanciranje Programa sanacije i obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke za 2019. i 2020. godinu

Tijekom javnog poziva, koji je bio otvoren od kraja ožujka do kraja lipnja, pristigao je rekordan broj prijava u više od deset godina koliko se provodi program, od kojih je 39 sadržavalo podatke potrebne za ocjenu povjerenstva, kojeg čine pročelnica Konzervatorskog ureda u Rijeci dr. sc. Biserka Dumbović-Bilušić, mr.sc. Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i doc.dr.sc. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Povjerenstvo je predložilo konačnu listu na kojoj se nalazi devet zgrada, s kojima su do sada sklopljeni predugovori o sufinanciranju radova sanacije i obnove građevine.

Jedna građevina na listi, na adresi Laginjina 19 ima spomeničku vrijednost, a radi se o Casi Nave (kuća brod), koja ime nosi jer je izgrađena na trokutnom terenu, na križanju dviju ulica, kao sedmerokatnica s prizemljem i suterenom.

Tri građevine imaju povijesno-arhitektonsku i povijesno-urbanističku vrijednost i to na adresama Antona Dalmatina 7, Gnambova 2 i Vjenceslava Novaka 18, dok pet građevina, na adresama Pavla Rittera Vitezovića 2, Šime Ljubića 4, Verdieva 5, Ante Starčevića 2, Trpimirova 5, ima – po konzervatorskoj valorizaciji – definiranu arhitekturu.

U 2019. godini započelo bi se s provođenjem programa na građevinama na adresama Antuna Dalmatina 7, Pavla Rittera Vitezovića 5, Šime Ljubića 4, Ante Starčevića 2 i Vjenceslava Novaka 18. Ukoliko bi se svi programi za 2019. realizirali po prijavama u cijelosti, potrebna sredstva za ukupnu realizaciju programa iznosila bi 3.280,574,16 kuna.

U 2020. godini izvodila bi se obnova zgrada na adresama Gnambova 2, Laginjina 19, Verdieva 5 i Trpimirova 5. Ukoliko bi se svi programi u 2020. realizirali po prijavama u cijelosti, potrebna sredstva za realizaciju programa iznosila bi 3.232.939,51 kuna.

Nakon što vlasnici/suvlasnici građevina provedu postupak nabave radova sanacije i obnove građevina, Grad Rijeka će s istima sklopiti ugovore o sufinanciranju njihovih Programa.

Kako je na 35. gradonačelnikovom kolegiju istaknuo pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar izrazio je nadu da će se zgrade obnavljati prema planu, pogotovo zbog činjenice da je pojednostavljen postupak prikupljanja ponuda za izvođača radova, s obzirom na to da su konzervatori snizili kriterije za izdavanje dopuštenja tvrtkama za rad na kulturnim dobrima.

Pročelnik Šarar je istaknuo kako je prvotna lista predložena od strane povjerenstva sadržavala još dvije građevine, no njihovi su vlasnici odustali od daljnjeg uključivanja u program tijekom dodatnog roka u kojem su prijavitelji pozvani da dopune svoje prijave.

„Jedna od građevina koje su bile prvotno prijavljene bio je i Mali neboder na adresi Ciottina 20, koji su se na javni poziv prijavili na naš poticaj, no u međuvremenu su zaključili kako ne mogu osigurati vlastito financijsko učešće u projektu u vidu zaduživanja,“ kazao je pročelnik Šarar.

Provedbom Programa iz Plana raspodjele sredstava spomeničke rente Grad Rijeka pruža mogućnost svim vlasnicima i suvlasnicima građevina pojedinačno registriranih kao kulturno dobro i onih koje se nalaze unutar zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke da realiziraju svoje Programe i na taj način ostvare pravo na sufinanciranje troškova njihove provedbe, sukladno mjerilima, u postotku koji se određuje ovisno o zonama zaštite u kojima se nalaze građevine, a koje zone su utvrđene navedenim rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Troškovi izvođenja radova sanacije i obnove prema pojedinom Programu sufinanciraju se u 50% iznosu za građevinu smještenu unutar A-zone (zone prioriteta) ili građevinu koja je pojedinačno registrirana kao kulturno dobro, odnosno u 40 % iznosu za građevinu smještenu unutar B-zone ili C-zone.

Sufinanciranjem pojedinih Programa, Grad Rijeka namjerava povećati spomeničku vrijednost urbane strukture na području Urbanističke cjeline grada Rijeke te to područje učiniti prepoznatljivijim i u kulturno-turističkom smislu.

Provedba Programa predstavlja nastavak aktivnosti u kontinuiranom procesu brige i opredijeljenosti Grada Rijeke na očuvanju vrijednosti i identiteta na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke.

Za provođenje programa od 2007. godine od kada su prva pročelja obnovljena do danas, iz sredstava spomeničke rente za tu namjenu, temeljem sedam javnih poziva utrošeno je ukupno 20.251.215,73 kn i obnovljena je 51 građevina na području Urbanističke cjeline Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views