NAJVEĆI PROJEKT U LOGISTIČKOM SEKTORU

Rijeku Gateway će u potpunosti pogoniti električna energija iz obnovljivih izvora

Idi na originalni članak

Rijeka Gateway, najveći projekt u logističkom sektoru u Hrvatskoj, za rad kontejnerskog terminala osigurao je električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, što će smanjiti emisije CO2 i ostalih štetnih plinova za oko 60 posto u odnosu na klasične terminale. Ovaj riječki terminal, rezultat zajedničke investicije APM Terminals i ENNA grupe, bit će najmoderniji u Jadranskom moru, na kojem će većina opreme biti elektrificirana i većinski daljinski upravljana. Tijekom operativne faze terminal će izravno otvoriti 300 radnih mjesta za stručnjake različitih profila.

Oglas

Ugovor o korištenju obnovljivih izvora električne energije aktivan je od početka radova i nastavit će se provoditi tijekom operativne faze terminala. Izvori obnovljive energije dolaze iz solara i vjetroelektrana, a ENNA Next, koja je također opskrbljivač električnom energijom, izdaje zelene certifikate kako bi osigurala da cjelovita opskrba dolazi iz obnovljivih izvora.

„ENNA Next veseli se početku suradnje s Rijekom Gateway u opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora. Kao jedan od vodećih opskrbljivača energijom u Republici Hrvatskoj, ENNA Next otkupljuje električnu energiju iz obnovljivih izvora od preko 800 proizvođača iz Hrvatske i Njemačke. Uz standardne proizvode vezane uz električnu energiju i plin, posebnu pažnju poklanjamo izgradnji obnovljivih izvora energije kod naših kupaca”, izjavio je Nenad Ukropina, član uprave tvrtke ENNA next.

„Pokrenuli smo niz inicijativa koje nam daju za pravo da se možemo smatrati jednim od najodrživijih terminala u ovom dijelu svijeta. Jedna od njih je i korištenje obnovljivih izvora energije. Kao veliki potrošač električne energije, smatramo da je korištenje održivih izvora energije ključan korak u postizanju dugoročne održivosti terminala“, istaknuo je Peter Corfitsen, generalni direktor Rijeka Gateway.

Smanjenje svjetlosnog, zvučnog i okolišnog zagađenja

Terminal će biti opremljen visokoučinkovitim sustavom za upravljanje vodom i odvodnju koji eliminira mogućnost onečišćenja mora. Svjetlosno zagađenje bit će također smanjeno, a za rasvjetu će se koristiti automatizirani sustavi rasvjete, što znači da neaktivni dijelovi terminala neće biti osvijetljeni kada nisu u funkciji. Dodatno, bit će uveden niz mjera kako bi se razina buke spustila ispod zakonski dopuštenih granica, poput sustava za opskrbu brodova električnom energijom s kopna, koji umanjuju korištenje brodskih motora. Sve dizalice na terminalu koristit će soft landing tehnologiju koja smanjuje buku utovara kontejnera, a na cijelom terminalu koristit će se novi oblici zvučnih signala koji klasično pištanje mijenjaju s manje upadljivim bijelim šumom.

„Od začetaka ovog projekta htjeli smo da Rijeka Gateway postane više od generatora ekonomskog prosperiteta Rijeke, regije i ostatka Hrvatske. Želimo biti dobar susjed, koji radi sve da u najvećoj mogućoj mjeri smanji negativan utjecaj terminala na okoliš i lokalnu zajednicu te stvara nove prilike za zapošljavanje i mogućnosti za održivi rast“, naglasio je Peter Corfitsen, generalni direktor Rijeka Gateway.

APM Terminals najveći je potrošač električne energije unutar A.P. Moller – Maersk grupe, zbog čega rad terminala na obnovljivoj električnoj energiji ključni element u postizanju ciljeva dekarbonizacije. Uz to, APM Terminals kontinuirano elektrificira svoje terminale kao dio glavnog cilja u industriji da se dosegne neto nula emisija ugljika do 2040. godine, što tranziciju na obnovljive izvore energije čini još važnijom. Rad Rijeka Gateway terminala na obnovljivoj energiji podržava ambiciju A.P. Moller – Maerska da do 2030. koristi 100 posto obnovljivu električnu energiju kako bi se smanjile emisije iz druge kategorije.

Exit mobile version