NEVRIJEME U RIJECI

Rijeku i okolicu upravo zasipaju velike količine kiše, najviše na području Klane. Tu su i uobičajeni problemi u prometu

Foto: Facebook

Od ranog jutra u Rijeci i okolici, kao što je bilo i najavljeno, padaju iznimno velike količine kiše što izaziva uobičajene probleme kako za građane tako i za uredno odvijanje prometa

U dosadašnjem dijelu dana rekorder je ipak Klana gdje je tijekom jutra pala jako velika količina kiše. Tijekom tri sata u Klani je palo čak 168 litara kiše po četvornom metru što je ekstremno velika količina!

DHMZ je za drugi dio dana za riječku regiju objavio crveno upozorenje zbog mjestimice obilne kiše što dovodi do “moguće bujične i urbane poplave”. Predviđaju količinu oborine 70-100 mm.

Nekako nam se čini da će to biti nadmašeno!

Izvor: DHMZ

Također, upozoravaju i na pljuskove s grmljavinom i moguće nevrijeme.

U prometu su već zabilježeni problemi koji se uglavnom redovno pojavljuju u ovako ekstremnim vremenskim uvjetima. U Vukovarskoj ulici (na fotografiji) ogromna količina vode je izbila šahtu te se na prometnici pojavio pravi vodoskok koji onemogućava normalno odvijanje prometa. Slični problemi zabilježeni su na još nekoliko lokacija u Rijeci.

Posebno teško stanje je u Opatiji

Posebno teško stanje zbog ekstremne količine oborina u kratko vrijeme je u Opatiji.

Vatrogasci JVP Opatija već su pozvani na 15-tak intervencija zbog problema izazvanih bujičnim poplavama. Potok Vrutki se izlio a dijelovi donje ceste su u potpunosti poplavljeni što dovodi do velikih poteškoća u odvijanju prometa.

Čitatelji su ERTL-u poslali snimku sa Slatine koja je cijela poplavljena. Cijela Slatina je pod blatnom vodom, uključujući i i ceste pa automobili jedva voze.

Pogledajte video:

Nekontrolirano pljušti u Matuljima: ‘Cesta je upravo postala rijeka’

Nekontrolirano pljušti i u Matuljima što stvara probleme vozačima koji su se našli na cesti.

Osim bujice koja je na jednom dijelu probila blizu jedne kuće, vidljivost je užasna a brisači pretjerano ne pomažu. “Ja ne vjerujem”, poručio je jedan vozač koji je RTL-u poslao snimku.

“Cesta je upravo postala rijeka”, čuje se glas dječaka u pozadini još jedne snimke čitatelja.

Pogledajte video:

Izgledni visoki vodostaji Mure, Drave, Save, Kupe…

Iz DHMZ-a posebno upozoravaju na mogućnost velikog povećanja vodostaja rijeka i moguće poplave.

Nestabilno i oborinama bogato razdoblje na području Austrije, Slovenije, zapadne, središnje i sjeverne Hrvatske tj. na slivovima Mure, Drave i Save traje već neko vrijeme. Zbog toga su ta područja visoko zasićena vodom

U takvim uvjetima tlo nije u mogućnosti upiti oborinu te sva oborina koja padne na vodom zasićenom slivu brzo i gotovo direktno površinski otječe u vodotok i doprinosi njegovom porastu tečenja.

Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske bi mogle tijekom vikenda u Hrvatskoj uzrokovati naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, itd.), na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu (Bednja, Plitvica, itd.). Hidrološke postaje na navedenim rijekama bi mogle doseći značajne stupnjeve obrane od poplava. To će prvenstveno ovisiti o oborini koja će pasti na pojedinim slivovima te operativnom radu hidroelektrana, priopćio je DHMZ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari