Rijeku posjetilo poslovno izaslanstvo sedammilijunskog kineskog velegrada

U Salonu Grada Rijeke, održan je prijem za poslovno izaslanstvo prijateljskog kineskog grada Daliana

U ime Grada Rijeke, poslovno izaslanstvo iz Daliana primili su Srđan Škunca, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Jana Sertić, pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo te, u ime Gradskog vijeća Grada Rijeke, Tea Mičić Badurina, predsjednica Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju, uz nazočnost Tvrtka Tomljenovića, rukovoditelja Odjela za EU projekte i međunarodnu suradnju Lučke uprave Rijeka, Senke Maćešić, prorektorice za informatizaciju i organizaciju Sveučilišta u Rijeci, Dominika Damiša, voditelja marketinga Turističke zajednice grada Rijeke i Vidoja Vujića, predsjednika HGK – Županijske komore Rijeka.

Jedanaesteročlanu delegaciju Daliana predvodila je Wang Yi, zamjenica generalnog direktora Ureda za međunarodnu suradnju Grada Daliana, uz gradske diplomate, direktore i predstavnike osam tvrtki iz područja graditeljstva, medicine, trgovine, poslova s nekretninama i turizma.

Tijekom susreta razgovaralo se o prometnom razvoju Rijeke, ulaganju u suvremenu željezničku prugu i modernizaciju riječkog prometnog pravca, privlačenju ulaganja kineskih tvrtki u Rijeku i okolicu, ali i o potencijalnoj suradnji riječkog Sveučilišta s Dalian Jiaotong University na području tehničkih znanosti. Također, bilo je riječi i o podršci Daliana Rijeci 2020 – Europskoj prijestolnici kulture, uz najavu službenog posjeta predstavništva Grada Daliana koji će posjetiti Rijeku za vrijeme trajanja ovog velikog kulturnog programa i u znak trajnog prijateljstva dvaju gradova Rijeci pokloniti skulpturu javnoprostorne namjene.

Poslovno izaslanstvo Daliana sastalo se s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka i lokalnim gospodarstvenicima. U planu je obilazak riječke luke, odnosno kontejnerskih terminala na Zagrebačkoj obali i na Brajdici. Delegacija će se tijekom svog boravka u Rijeci, koji traje do 12. siječnja 2020. godine, susresti i s riječkim ogrankom Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva.

Dalian je najdinamičniji kineski grad, najjužnija luka Sjeveroistočne Kine velikih razvojnih mogućnosti. To je i sveučilišno, kulturno i industrijsko središte, a posebno je poznat po razvoju turizma. Grad se proteže na površini od 13.000 km², a u užem središtu grada živi 7 milijuna stanovnika.

Gradovi Rijeka i Dalian potpisali su Sporazum o uspostavi prijateljske suradnje 27. travnja 2006. godine u Dalianu, kojom prilikom je u Modernom muzeju Daliana u suradnji s MMSU Rijeka organizirana izložba o arhitekturi u Rijeci. Istoga dana potpisan je i Sporazum o uspostavi prijateljske suradnje između HGK – Županijske komore Rijeka i Gospodarske komore Daliana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari