RIMETEO: Slabljenje bure u petak, u subotu kiša!

Dugo nije bura ovako konstantno puhala gotovo bez prestanka. Puše od nedjelje, a uz tek manja slabljenja i dalje stvara poteškoće u prometu na poznatim lokacijama. Njeno puhanje nastavit će se i tijekom idućih dana, s naznakom da će u petak doći do slabljenja, a od subote i do prestanka puhanja i promjene smjera vjetra.

Do ovakvog razvoja događaja dovela je sinoptička situacija u kojoj prostrana anticiklona dominira Europom, dok se ciklona smjestila na jugoistoku, a zbog razlike u tlaku između dva centra, dobivamo izraženo sjeveroistočno strujanje u vidu bure. Slabljenjem ciklone s područja Crnog mora i približavanjem ciklone sa zapadnog Sredozemlja u našim krajevima doći će do promjene strujanja na jugozapadno, što znači i manje zatopljenje, ali i dosta kiše, počevši od subote.

Trenutno, još ne razmišljamo o tome dok vani bura ima olujne udare, temperatura je čak ponegdje i uz more tek malo više od 10°C, a u gorju tek iznad 5°C. Možemo reći da je preko noći stigla i kasna jesen!
U krajevima Hrvatske još u utorak mjerene su kasnoljetne temperature. U Hvaru i Makarskoj izmjereno je 25°C, u Rijeci 19°C, a na Zavižanu tek 3°C. Prava šarolikost, a svemu “kumuje” upravo ciklona s Crnog mora, koja s istoka donosi oblake kontinentu i gorju, a nešto dođe i do Jadrana, posebno sjevernog.

Danas (srijeda) bura je dodatno ojačala pa govorimo o pravom zimskom danu. U Rijeci, na postaji Pehlin mjeri se tek 13°C, povremeno ima jake bure što dodatno snižava osjet ugodnosti, a u trenucima dok ovo pišemo automatska postaja u Delnicama mjeri tek 6°C.

Na Kvarneru je pretežno do potpuno oblačno vrijeme i svježe. Bura ne posustaje, kao da smo usred zime, pod Velebitom i na dijelu autoceste Rijeka Zagreb je još uvijek olujna.

U Gorskom kotaru oblačno vrijeme, pada kiša, dok je u Lici suho. Puše vjetar sjevernih smjerova. Na oba područja je hladno, temperature nisu dosegle 10°C.

U 14 sati najhladnije na Zavižanu s 1°C, Delnice i Parg-Čabar 6°C, Crni Lug 7°C, Gospić 8°C, Otočac 9°C, Kukuljanovo 12°C, Rijeka 14°C, Bakar, Crikvenica Krk i Senj 15°C, Cres i Opatija 16°C, Rab 19°C, Mali Lošinj 20°C.

More se iz dana u dan hladi, pa tako danas najhladnije na Krku 17°C, Crikvenica 18°C, Malinska 19°C, Rab 20°C (svi podatci nisu od 14 sati).

Bura će bez neke značajnije razlike puhati i tijekom četvrtka te prvog dijela petka, zatim će oslabjeti, a u subotu i prestati, jer će se i razlika u tlaku između anticiklone i ciklone postupno izjednačiti, što zbog slabljenja anticiklone, što zbog slabljenja ciklone.

Upravo anticiklona nad kontinentom glavni je razlog sunčanom i suhom vremenu od Irske do Poljske te u Skandinaviji, dok je na Sredozemlju sve nestabilnije jer se sa zapada približila ciklona koja će utjecati na vrijeme od Španjolske do Italije, a u dane vikenda i kod nas.

Stabilno vrijeme na području PGŽ potrajat će kao i bura, sve do subote, a zatim će s promjenom strujanja početi pritjecati vlažan i nestabilan zrak s jugozapada, što će rezultirati povremenom kišom, a na području Gorskog kotara u subotu mjestimice može pasti i veća količina kiše.
Kišovito i prohladno vrijeme nastavit će se i u nedjelju, a u novi tjedan također ćemo ući s promjenjivim vremenom. Uz mogućnost mjestimične kiše, bit će i duljih sunčanih razdoblja. Temperature uglavnom oko prosjeka.

http://rijeka.meteoadriatic.net

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari