RIMSKI DAN U RIJECI: Legionari na Korzu, glazba, plesačice, borbe gladijatora i besplatna degustacija rimske večere!

Centralni događaj Rimskog dana održat će se na Principiju

Primorsko-goranska županija u okviru EU projekta „Claustra +“ organizira Rimski dan u Rijeci koji će se održati u subotu, 8. rujna od 10 do 22 sata.

Program Rimskog dana najavile su zamjenica župana Marina Medarić, Irena Grdinić, viša savjetnica za odnose s javnošću i EU programe te Ana Golja, arheologinja iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Marina Medarić istaknula je kako projekt ima vrijednost 1.780.000 eura, udio Primorsko-goranske županije iznosi oko 260 tisuća eura, od čega je 220 tisuća eura nepovratno. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

„Claustra Alpium Iuliarum“, kako je istaknula Ana Golja, unutarnji je obrambeni sistem Rimskog Carstva izgrađen s ciljem zaustavljanja prodora barbara. Zidine se protežu od centra Rijeke preko Kalvarije i Kozale, Klane i Prezida, sve do Slovenije i Italije. Projekt „Claustra +“ nastavak je projekta „Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva”, uspješno realiziranoga u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje OP Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013.

Sam program najavila je Irena Grdinić, a održat će se tijekom subote na prostoru Korza, Principija te Koblerovog trga gdje će posjetitelji moći saznati kako su živjeli građani u starome Rimu.

Tijekom dana, od 10 sati, pored gradskog sata na Korzu održavat će se dječje radionice te igraonice poput žongliranja, preskakanja užeta, izrade frula od mrkve te bojanja lica sa starorimskom tematikom.

Na Koblerovom će se trgu održati uprizorenje rimske tržnice, starih zanata te prodaje robova uz tumačenje stručnjaka koji će posjetitelje upoznati s običajima starih Rimljana.

Korzom će prolaziti rimski legionari u izvođenju grupe „Legio Leonum Valentiniani“ iz Budimpešte a Ranko Starac, viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, upoznavat će zainteresirane posjetitelje s antičkom prošlošću Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Razgledi kreću s Tarsatičkog principija svakog punog sata, s time da je prvi na rasporedu u 12, a posljednji u 17 sati.

Upravo na Principiju održat će se i centralni događaj Rimskog dana uz izvođenje rimske glazbe, nastup plesačica s vatrom, borbe gladijatora, dječju dramsku predstavu, projekciju filma o Claustri te besplatnu degustaciju rimske večere.

LOKACIJE I SADRŽAJI:

1. Korzo kod Radio Rijeke – dječje igraonice
2. Koblerov trg – starorimska tržnica
3. Tarsatički principij – centralni događaj s zabavom, plesom i degustacijom rimske hrane
4. Ulice Kalvarija i A. Kovačića – ophodnja rimskih vojnika
5. Tarsatički principij i Kalvarija – vođeni razgled lokacija
6. Korzo – cijela dužina Korza – ophodnja rimskih vojnika
7. Korzo – kod robne kuće Ri – iskrcavanje namirnica za tržnicu
8. Kosi toranj – lokacija rimskih termi s pronađenim ostacima mozaika i sarkofaga

PROGRAM

Posjetitelji će moći sudjelovati u cjelokupnom programu koji će biti prilagođen svim uzrastima. Sudionici programa i stručno vodstvo će animirati i educirati posjetitelje sa interaktivnim pristupom za djecu i odrasle koji će moći sudjelovati u uprizorenjima, isprobavati hranu, rimsku odjeću, izrađivati predmete te time postati dio same manifestacije.

SUDJELOVANJE U PROGRAMU TE SVE DEGUSTACIJE HRANE I PIĆA SU BESPLATNE!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari