RODITELJI TRAŽE HITNU INTERVENCIJU! Djeci u vrtiću Turnić ugroženo zdravlje zbog smještaja u neprimjerenim uvjetima?

Predstavnik roditelja djece iz vrtićke skupine Pingvini, nedavno „premještene“ u prostor upitne kvalitete, uputio zahtjev odgovornima za hitan sastanak o uvjetima boravka djece u vrtiću

U Dječjem vrtiću Rijeka, CPO Turnić – podcentar Turnić, već mjesecima muku muče s posljedicama neadekvatno izvedenog popravka krova smještajne jedijnice zbog čega krov prokišnjava u uvjetima većih kišnih oborina pa su zbog toga djeca premještena u drugi prostor.

Međutim, roditelji djece iz „premještene“ vrtićke skupine Pingvini i dalje su zabrinuti za zdravlje svoje djece i traže hitan sastanak s odgovornima u vrtiću jer smatraju da su „djeca trenutno smještena u potpuno neprimjerenim uvjetima, iako je situacija s prokišnjavanjem aktualna već mjesecima“ te dodaju:

„Djeca nisu kokoši da ih se iseljava u kapacitet neprimjeren njihovim bazičnim potrebama, kao ni u objekt koji ugrožava njihovu sigurnost, i to nikome ne bi trebalo biti prihvatljivo ili se rješavati s odgađanjem.“, napisali su ovih dana roditelji premještene grupe uz zahtjev da se hitno organizira roditeljski sastanak „u prostoriji gdje naša djeca trenutno provode u prosjeku devet sati dnevno, kako bi zajedno još jednom posvjedočili kvaliteti ovog privremenog rješenja.“

Uz pohvali i priznanje „tetama“ koje „u ovim, gotovo ratnim uvjetima, vrijedno i predano skrbe o našim mališanima“, roditelji vrtićke djece zahtijevaju odgovore na ova pitanja:

1. Gdje se u prostoriji u kojoj trenutno borave nalazi sanitarni čvor i tekuća voda, neophodni da dijete obavi nuždu i opere ruke, a da se pritom ne udaljava od nadzora odgajatelja?

2. Zašto se radovima nije pristupilo ranije, primjerice krajem prosinca i/ili početkom siječnja kada je broj djece ionako bio reduciran zbog praznika, pa su svi boravili u ljudskim uvjetima prostorija koje ne prokišnjavaju, a ne u trenutnoj ‘dvorani’? Kako znamo, krov prokišnjava pri svakoj kiši od samog početka obnove i trenutna situacija nije rezultat nagle elementarne nepogode. Dakle, možda postoji objektivni razlog nepravovremenog saniranja traljavo izvedenih zahvata, koji mi roditelji ne znamo, a želimo znati.

3. Kada se predviđa početak, a kada kraj radova? Naime, neki roditelji odbili su da im dijete boravi u ovim nemogućim uvjetima i do daljnjeg neće voditi dijete u vrtić.

4. Budući da je razina kvalitete smještaja i uopće rada s djecom u ovim uvjetima iznimno derogirana, da li će se to reflektirati na račune koje plaćamo?

5. Da li je nadležno tijelo uprave izvršilo uvid i dalo suglasnost da prostorija u kojoj su djeca prinuđena trenutno boraviti odgovara standardima predškolskog smještaja?

Roditelji očekuju hitne odgovore, i nadamo se da će ih dobiti – na dobrobit sve djece.

Krov nije izdržao obilnu kišu

Podsjetimo, iako je vrtić Turnić prošlog ljeta obnovljen, krov nije izdržao obilnu kišu pa je u utorak došlo do prokišnjavanja, zbog čega je dio djece raspoređen u druge prostorije tog objekta.

Predstavnici Grada Rijeke odmah su obavili izvid – utvrđeno jeda je došlo do prokišnjavanja ravnog krova, što se dogodilo i početkom ove godine. Stoga je izvođač radova već intervenirao i izvršio određene popravke na krovu, no ti su popravci,potvrdili su i u gradu za NL, očito izvedeni nedovoljno kvalitetno pa je izvođač radova ponovno pozvan na saniranje krova. No detaljniju sanaciju moguće je obaviti tek kada se za to stvore uvjeti – po prestanku oborina.

Radove na energetskoj obnovi tog objekta lani je izvodila tvrtka Gradel d.o.o. iz Velike Gorice, a ukupna vrijednost radova iznosila je milijun i 70 tisuća kuna. Energetsku obnovu vrtića sufinancirao je Europski fond za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 63 posto procijenjene ukupne investicije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari