70 GODINA TVRTKE PARKOVI D.O.O.

”ROMANTIČNO SRCE OPATIJE” U Opatiji otvorena izložba koja slavi čak 175 godina brige o opatijskim parkovima

Foto: Opatija

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer otvorena je izložba Romantično srce Opatije – 175 godina opatijske perivojne arhitekture i 70 godina kontinuiranog institucionalnog održavanja opatijskih perivoja.

Izložba „ Romantično srce Opatije“ slavi 175 godina brige o opatijskim parkovima: toliko je vremena prošlo od osnutka današnjeg Parka Angiolina koji je postao temelj i primjer za sve ostale gradske perivoje i vrtove – može se reći da je on danas romantično srce Opatije, mjesto ugodnih šetnji u svako godišnje doba, odmora na klupicama u sjeni lovora, prvih dječjih koraka pod laticama magnolije, romantičnih susreta pored kamelija u cvatu… Izložbom, ujedno, obilježavamo 70 godina tvrtke Parkovi d.o.o. Opatija koja održava svih deset gradskih opatijskih perivoja.

Lovorov gaj u kojemu je danas smješten središnji opatijski park, sredinom 19. stoljeća još uvijek je slabo poznat, ali je zato bolje dostupan otkada je 1843. godine izgrađena obalna cesta koja je Opatiju spojila s Rijekom. Iginio Scarpa, u to doba jedan od najutjecajnijih ljudi u Rijeci, na prvi se pogled zaljubljuje u taj „raj na zemlji“ i uz pomoć svog starijeg sina Paola kupuje zemljište i na njemu gradi vilu za odmor koja će dobiti ime po prerano preminuloj supruzi i majci Angiolini. Oko vile, Scarpe započinju uređivati perivoj u kojemu su, uz autohtono bilje, mjesto našle brojne egzotične vrste koje su donosili pomorci sa svojih putovanja. Vilu je od Scarpe 1873. kupio moravski grof Viktor Chorinsky, a od njega 1882. austrijsko Društvo južnih željeznica koje ovdje pokreće niz građevinskih investicija. Za uređenje parka Angiolina angažiran je Carl Schubert, ravnatelj bečkog carsko-kraljevskog društva za izgradnju parkova.

Prilikom uređenja parka Angiolina pazilo se na očuvanje i naglašavanje prirodnih značajki i vegetacije kombinirajući ih s biljnim vrstama koje su ovamo donesene iz udaljenih krajeva svijeta, a koje su, zahvaljujući povoljnoj opatijskoj klimi, ovdje pronašle svoj drugi dom: magnolije, bambusi, sekvoje, cedri, aukube, žumare, juke, ginko i drugo egzotično raslinje.

Najznačajnija od uvezenih vrsta je dakako kamelija, biljka iz porodice čajevaca čiji je nježni cvijet postao simbol Opatije. Prva kamelija nije stigla u Opatiju iz svoje domovine Azije (riječ je o vrsti Camellia japonica), već iz vrta kraljevske palače u Pillnitzu nedaleko Dresdena, u doba kada je aristokratska Europa fascinirana egzotičnim biljem. Riječ je o sorti Rubra simplex, japanskoj crvenoj kameliji jednostrukog cvijeta. U Opatiji kamelije ne samo da rastu usred gajeva autohtonih lovora i hrastova, nego i prezimljuju na otvorenom.Park Angiolina od 1968. zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture, a od 2016. ima status kulturna dobra. Na površini od 2,7 ha u 44 polja raste oko 140 biljnih vrsta. Zajedno sa susjednim Parkom sv. Jakova čini cjelinu središnjeg opatijskog perivoja, najposjećenije gradske zelene oaze.

O održavanju opatijskih gradskih perivoja i ostalih javnih nasada u gradu danas skrbi gradsko trgovačko društvo Parkovi d.o.o. Opatija kao pravni sljednik gradskih poduzeća za upravljanje kupalištima i parkovima koja pod različitim nazivima trajno djeluju od 1. svibnja 1950. godine.

Dokaz svijesti o vrijednostima kojima grad raspolaže, ali i o značenju koje upravo perivoji, kao jedna od najvažnijih odrednica identiteta grada, imaju za kvalitetu života stanovnika i razvoj turizma, očituje se u mnogobrojnim aktivnostima i projektima. Svih deset javnih perivoja: Park Angiolina, Park sv. Jakova, Perivoj Slatina, Perivoj Esperia, Amerikanski vrtovi, Park Margarita, Perivoj Imperial, Perivoj u ulici Vladimira Nazora, Park Drage Gervaisa i Perivoj Bulgaria poput deset gradskih bisera povezani su u jedinstvenu ogrlicu – Opatijsku kolajnicu, originalan vodič opatijskim parkovima u obliku tiskane knjige autorice dr.sc. Koraljke Vahtar Jurković i internetske stranice opatijskakolajnica.opatija.hr.

– Pred nama su važni i zahtjevni projekti koji će se financirati iz europskih sredstava, kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka: uređenje Amerikanskih vrtova u drugoj fazi i prenamjena bivšeg rasadnika iznad vile Angioline u Centar za posjetitelje, kao i obnova same vile Angioline. Naši parkovi će tako biti oplemenjeni dodatnim sadržajem, što će postati dodatni motiv za posjet Opatiji. I naš Advent koji je i ove godine, usprkos pandemiji, sjajno posjećen svoje je središnje mjesto našao u parkovima, a u narednim godinama adventska će se priča i dodatno širiti. Istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom otvorenja izložbe.

Izložba je postavljena u organizaciji i umjetničkoj kreaciji Festivala Opatija, suorganizatori su Parkovi d.o.o. Opatija i Grad Opatija, a pokrovitelj izložbe Zagrebačka banka. Autori fotografija su Petar KürschnerFoto Luigiarhiva Parkova d.o.o. i Rodoslovnog centra Kastavštine i Liburnije, a autori popratnih tekstova Petra Borovac i Neven Ivanić. Izložba će biti otvorena do 11. siječnja 2021., a moći će se razgledati, u skladu s protuepidemijskim mjerama, od utorka do petka od 17 do 19 sati i vikendom od 10 do 13 i od 16 do 19 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari