PO PREPORUKAMA STRUKE

Od ponedjeljka u PGŽ na online nastavi i viši razredi osnovnih škola

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Današnja sjednica Stožera civilne zaštite PGŽ započela je podacima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u PGŽ o kojoj je izvijestio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Na području PGŽ 403 su nova slučaja zaraze koronavirusom, ozdravile su 253 osobe, a broj aktivnih slučajeva COVID-19 porastao je na 3398. „Očito je da smo i dalje u trendu rasta, no dobro je da isti trend ne prati i rast hospitaliziranih s težim simptomima. Kod nas je udio preminulih 0,7 posto što je upola manje od prosjeka države koji iznosi 1,5 posto, dok je na razini Europe udio preminulih među zaraženima 2,5 posto“, rekao je Mićović.

Prema riječima ravnatelja KBC Rijeka Alena Ružića na bolničkom liječenju nalaze se 133 pacijenta, a od toga je na respiratoru njih 18. Tijekom jučerašnjeg dana preminula je nažalost jedna osoba. „Premda zadnjih dana nemamo povećanja broja hospitaliziranih, pratimo dnevno trendove povećanja zaraženih što s određenim odmakom može dovesti i do većeg broja osoba koje će trebati bolničko liječenje. Iz tog smo razloga u dogovoru sa županom Zlatkom Komadinom dogovorili osiguranje dodatnih kapaciteta, tako da smo sekundarni Covid centar planirali u opatijskoj Thallasotherapiji za zabrinjavanje lakših i srednje teških bolesnika. Taj će odjel biti potpuno fizički izoliran, a odlučili smo se za tu ustanovu jer ima prostorne i kadrovske kapacitete te potrebnu infrastrukturu i opremu“ rekao je Ružić. I ravnatelj Thallasotherapije Opatija Viktor Peršić potvrdio je da će se u slučaju potrebe jedan kat odjela za rehabilitaciju organizirati za prihvat Covid bolesnika sa osiguranih 35 kreveta, ako bude potrebno i više, te naglasio da to neće ugroziti redovni rad ustanove niti sigurnost svih ostalih pacijenata.

Od ponedjeljka 14. prosinca u režim online nastave osim srednjih škola, prelaze i viši razredi osnovnih škola, zaključak je to sa današnje sjednice Stožera, kojoj su prisustvovali i predstavnici vijeća ravnatelja srednjih i osnovnih škola Damir Šegota i Zoran Pavletić. Prema riječima pročelnice UO za odgoj i obrazovanje Edite Stilin usuglašeni je to prijedlog ravnatelja i osnivača upućen Stožeru te dodala da su isti prijedlog podržali i Grad Rijeka i Crikvenica kao osnivači osnovnih škola na svojem području, izuzev škole u Opatiji koja jedina ostaje na modelu A. „Došlo je do povećanja broja razreda u samoizolaciji kojih je na današnji dan 143, i to 110 osnovnih i 33 srednjih škola što čini 7,6 posto ukupnih razrednih odjeljenja. Povećan je i broj nastavnika i drugog osoblja u samoizolaciji što otežava organizaciju nastave, zato se i predložilo da zadnjeg tjedna prvog polugodišta pored srednjih škola na online nastavu pređu i odjeljenja predmetne nastave osnovnih škola. Zahvaljujem Županijskom stožeru i županu Zlatku Komadini na podršci i razumijevanju, jer su uvažavajući stav struke omogućili da praktički cijelo prvo polugodište učenici provedu u školama“, rekla je Stilin. Osvrnula se i na medijske napise oko bivšeg načelnika Stožera Marka Borasa Mandića te izrazila žaljenje što uz sva nastojanja nije uvažavao struku, od stava ravnatelja i osnivača do stava Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari