RONJGI: I ove godine održana tradicionalna Mantinjada pul Ronjgi

U organizaciji Ustanove Ivan Matetić Ronjgov u Ronjgima je po 37. put održana Mantinjada pul Ronjgi, tradicionalno okupljanje i natjecanje sopaca i sopčica

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja okuplja mlade glazbenike koji se bave tradicicijskom glazbom s područja Istre, Krka, Novog Vinodolskog i Bribira.

„Riječ je o izuzetnoj vrijednoj manifestaciji koja promiče domaću besedu, kanat i sopnju, a posebno je važna zbog prenošenja glazbene tradicije na najmlađe naraštaje“, rekao je otvaranja nedjeljne manifestacije Goran Petrc, pročelnik Ureda Županije.

Autohtoni glazbeni izraz Primorja i Istre i jedan od najarhaičnijih koji još postoji u Hrvatskoj – svirka sopela, roženica, miha i vidulica kao i kanat u dvoje i «na tanko i debelo» – civilizacija polako briše. Da bi se taj glazbeni raritet održao, svake godine se u Ronjgima, u povodu «Dana Sv. Mateja» (21. 09.) organizira «Mantinjada pul Ronjgi» – fešta od sopel i kanta.

Na manifestaciju se pozivaju mladi sopci i kanturi do 22 godina starosti.

Iako je sopnja sopela i roženica dosta uznapredovala zahvaljujući školama sopnje, najviše na Krku i Istri, kanat u dvoje je malo teže revitalizirati jer je taj arhaični način pjevanja kod mladih već skoro nestao.

Mantinjada se tradicionalno održava u okviru Matejne, proslave zaštitnika sv. Mateja, sveca zaštitnika Općine Viškovo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari