PROMETNA VEZA SARŠONA I VIŠKOVA

Asfaltirana cesta Mladenići – Ronjgi: Sigurnija i za pješake, izgrađeno i 1900 metara nogostupa!

Izvedeno je 39 kućnih priključnih kanalizacijskih okana te 58 kućnih priključnih vodovodnih okana

Ugradnjom završnog sloja asfalta jedna od najvećih investicija u komunalnu infrastrukturu u povijesti Općine Viškovo pred samim je završetkom.

Riječ je o velikom zahvatu i temeljitoj rekonstrukciji ceste Mladenići-Ronjgi, inače jednoj od najfrekventnijih prometnica na području Viškova kojom dnevno prođe i do 9 tisuća vozila. U sljedećih nekoliko dana još će se postaviti nova vertikalna i horizontalna signalizacija te tako staviti „točka na i“ ove zahtjevne investicije koja se igrom slučaja u većem dijelu odvijala u izazovnoj pandemijskoj godini.

„Rekonstrukcija ove prometnice koja je jedna od najprometnijih i najvažnijih u Općini Viškovo izuzetno je važna jer je izgrađena moderna prometnica sigurna za promet svih sudionika u prometu, osobito pješaka koji će se tom dionicom daleko sigurnije kretati s obzirom na 1900 metara obostrano postavljenog nogostupa. Pješaci će za koji dan imati i 13 iscrtanih pješačkih prijelaza.”, kaže općinska načelnica Sanja Udović.

Novouređena su i dva autobusna ugibališta s novim autobusnim čekaonicama.

“Posebno je važna činjenica da su rekonstrukcijom obuhvaćene sve komunalne instalacije čime se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj komunalne infrastrukture u naseljima Mladenići, Bujki, Brtuni i Biškupi gdje živi blizu 1000 stanovnika. Predmetna dionica od Mladenića do Ronjgi u dužini od 1 kilometra predstavlja glavnu komunikacijsku vertikalu između Saršona i centra Viškova, ali i poprečni pravac između Rijeke, Viškova, Kastva i Matulja.

Riječ je o jednom od ključnih prometnih pravaca na području Viškova, a samoj realizaciji ovog projekta prethodio je i zahtjevan postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Ukupna procijenjena vrijednost svih radova iznosi nešto manje od 20 milijuna kuna s PDV-om. Uz Općinu Viškovo, radove su zajednički financirali Županijska uprava za ceste Primorsko goranske županije, Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija d.o.o.Rijeka, a dio radova na niskonaponskoj i srednjenaponskoj elektro mreži izveo je HEP ODS d.o. Ovim se putem zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog projekta jer smo zajedničkim snagama izgradili prometnicu, ali i obnovili te izgradili nedostajuću komunalnu infrastrukturu“, dodala je načelnica Sanja Udović.

U sklopu investicije, postavljeno je 1100 metara sanitarne kanalizacijske mreže te 1050 metara vodovodne mreže. Na cijeloj je dionici izgrađen i sustav oborinske odvodnje s 2 upojna bunara i 2 separatora. Izgrađeno je 27 revizionih kanalizacijskih okana i 14 vodovodnih zasunskih okana.

Izvedeno je 39 kućnih priključnih kanalizacijskih okana te 58 kućnih priključnih vodovodnih okana. U suradnji s HEP-om obnovljeno je gotovo 8 kilometara srednjenaponske mreže, preloženo je po 500 metara zračne i podzemne niskonaponske mreže čime je i sigurnost opskrbe električnom energijom podignuta na višu razinu. Izvedena je i preložena nova instalacija za javnu rasvjetu te je na spomenutoj dionici ukupno postavljen 41 stup javne rasvjete. Uređeno je i 14 bočnih privoza na glavnu cestu.

„U sklopu ove značajne investicije preloženo je više od 6 kilometara elektroničko-komunikacijske infrastrukture, što podzemno što nadzemno. Izgradili smo i više od 1000 metara potpornih i ogradnih zidova. Imali smo više od 150 poprečnih prekopa. O koliko velikom zahvatu se radi, govori i podatak da je samo za asfaltiranje završnog sloja utrošeno 700 tona asfalta čime je asfaltirano 7000 četvornih metara prometnica ne računajući privoze.

Posebna vrijednost ove investicije je u tome što smo obnovili odnosno izgradili zaista sve nedostajuće instalacije komunalne infrastrukture što znači da su stvoreni preduvjeti za daljnji razvoj cijelog tog područja. Moram se zahvaliti svim kolegama koji su sudjelovali u realizaciji, posebice građevinarima, projektantima, nadzornim inženjerima, predstavnicima investitora.

Trebalo je puno razumijevanja i strpljenja te nebrojenih tjednih koordinacija da bi ovako zahtjevnu investiciju uspješno priveli kraju. Zahvaljujem se i mještanima koji su u velikoj mjeri bili kooperativni i saživjeli se s projektom uvidjevši brojne benefite koje je ovako zahtjevna rekonstrukcija donijela cijelom području“, istaknuo je Sanjin Vranković, voditelj općinskog Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari