NATJEČAJ

Rujevica postaje “sekundarno gradsko središte” u kojem će biti osigurano i stanovanje i rad

Na gradonačelnikovom kolegiju prezentirani su rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica u Rijeci.

„Rujevica je vrlo važna točka za razvoj grada. Riječ je o vrlo atraktivnom području koje je za sada u većem dijelu neurbanizirano. Provedbom ovog natječaja dobili smo urbanističko-arhitektonsko rješenje, koje će poslužiti kao podloga za izradu urbanističkog plana uređenja, čime se stvaraju pretpostavke za razvoj kako poslovnih tako i stambenih i drugih sadržaja“, kazao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Iako je odluka o raspisivanju natječaja donesena još 2020. godine, zbog ograničenja nametnutih epidemijom koronavirusa, natječaj je raspisan u listopadu 2021. godine, a na njega je pristiglo deset radova koji, u skladu s utvrđenim projektnim i programskih zadatkom, svaki na svoj način donose viziju razvoja tog prostora.

Sekundarno gradsko središte Rujevica, planirano kroz Generalni urbanistički plan grada Rijeke, proteže se na čak 40 hektara gradskog zemljišta, na prostoru između trgovačkog centra Interspar na istoku te Islamskog centra na zapadu.

„Prilikom ocjenjivanja radova nastojalo se izabrati onaj koji će ponuditi nešto novo u smislu urbanističke organizacije grada, ali isto tako uvažiti naše mogućnosti, budući da je riječ o velikom području, za čiju je organizaciju potrebno puno vremena, snage i značajnih sredstava. Naime, na cijelom ovom području nema sustavno izgrađene gotovo niti jedne prometnice niti dijela infrastrukture, a s obzirom na strukture koje ovdje želimo dobiti, to će biti skupi i veliki zahvati.  Na ovom području želimo dobiti novi dio grada u kojem će biti osigurano i stanovanje i rad u širokom rasponu od novih trgovačkih sadržaja, ali u strogo specijaliziranom smjeru, do novih poslovnih sadržaja, možda novi informatički city ili poduzetnički prostori za neke nove stanovnike koji će izabrati Rijeku za svoje odredište za život i rad“, kazao je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca koji je ujedno bio i članom Ocjenjivačkog suda za natječaj, koji je Grad Rijeka kao investitor raspisao u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka.

VIDEO DANA:

Na Rujevici planirano 100 tisuća m2 stambenih i oko 120 tisuća m2 poslovnih sadržaja

Najkvalitetnijim stručnim rješenjem ocijenjen je rad zagrebačkog arhitekte Karla Ugarkovića, prema čijem je rješenju, koje će još biti analizirano i dimenzionirano kroz urbanistički plan uređenja, na Rujevici moguće izraditi preko 100 tisuća m2 stambenih sadržaja i oko 120 tisuća m2 poslovnih sadržaja različitih usmjerenja, što govori o velikim razvojnim mogućnostima ovog područja.

Radi se o prostoru, napomenuo je pročelnik Škunca, koje je vrlo dobro prometno povezano.

„Gotovo svi radovi vide urbanitet koji se sastoji od visokih i nešto nižih zgrada, a prvonagrađeni rad daje dva paralelna sustava komunikacije – pješački, koji omogućuje stvaranje nove pješačke zone na Rujevici, ali i isto tako sve objekte povezuje i prometnom mrežom“, kazao je pročelnik Škunca.

Sveukupno je dodijeljeno pet nagrada, a prvonagrađenom radu dodijeljena je nagrada u neto iznosu od 96 tisuća kuna.

Drugu nagradu u neto iznosu od 60 tisuća kuna dobiva grupa autora koju čine Nikola Adrović, Matija Blašković, Nikolina Gradečki, Jana Horvat, Luka Krstulović i Vilma Stopfer, treća nagrada u neto iznosu od 36 tisuća kuna ide Andrei Barac, Igoru Jutroviću i Moniki Švagelj, četvrta nagrada u iznosu od 28.800,00 kuna tvrtki AG PLANUM d.o.o. iza koje stoje Marko Cvjetko, Miron Hržina, Ivica Keršić, Dunja Sloković i Elena Tikvić, a peta nagrada u neto iznosu od 19.200,00 kuna Luki Šenu, Niki Vojvoda te Ivani Žalac.

O svim nagrađenim radovima bit će uskoro više riječi na okruglom stolu, a već u ožujku pred Gradskim vijećem trebala bi se naći odluka o pokretanju izrade Urbanističkog plana uređenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica i na taj način pokrenuti složen proces planiranja.

„Očekujemo da bi se izrada urbanističkog plana uređenja trebala zaključiti do kraja godine, pa bi već u idućim proračunskim godinama mogli planirati pripremu zemljišta, dokumentacije, infrastrukture, prometnica i svega onoga što treba da bi se krenulo s strukturiranom urbanizacijom ovog područja“, kazao je pročelnik Škunca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari