Rumunjski liječnici na edukaciji u riječkom KBC-u

Riječki kardiolozi prenose svoja znanja kolegama iz Bukurešta

Na dvodnevnu edukaciju iz transkateterskog zatvaranja atrijskog septalnog defekta u Klinički bolnički centar Rijeka pristiglo je pet kardiologa iz Sveučilišne bolnice u Bukureštu. Rumunjski tim liječnika predvođen je predstojnikom Klinike za kardiologiju prof. dr. Dragosom Vinereanuom, a edukaciji su pristustvovali i ostali liječnici Klinike – dr. Cristian Udrolu, dr. Vlad Vintila, dr. Claudiu Stoicescu i dr. Sorina.

Atrijski septalni defekt najčešća je prirođena greška koja se susreće kod odraslih. Simptomi poput velikog napora, pojačanog znojenja, nedostatka zraka i gušenja, uz osjećaj lupanja srca, obično su rijetki kod male djece, a nešto su češći kod djece školske dobi i odraslih. Kod ove prirođene srčane greške zapravo postoji komunikacija između lijeve i desne pretklijetke. Na pregradi, tj. septumu koji dijeli desni i lijevi atrij, nalazi se manji otvor kroz koji prolazi krv iz lijevog u desni atrij.

Tijekom prvog dana posjeta pedijatrijski kardiolog prim. mr. sc. Neven Čače održao je tri predavanja o glavnim karaktreristikama zatvaranja atrijskog septalnog defekta kod djece i odraslih, tehnikama u zatvaranju kompliciranih slučajeva, kao i o mogućim komplikacijama. Tog su dana rumunjski kardiolozi vježbali i postavljanje okludera na modelima.

Drugog dana posjeta u Cath labu Zavoda za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka gosti iz Rumunjske prisustvovali su perkutanom zatvaranju defekata atrijskog septuma u troje pacijenata. Multidisciplinardni tip riječke bolnice sastojao se od prim. Nevena Čače, dr. Aleksandra Ovuka, dr. Ivana Smoljana, dr. Gorana Pavelića, ing. Borisa Baraca, bacc. med. techn. Verice Silić i bacc. med. techn. Maje Španjol.

Svatko se iz svojeg područja potrudio, na najbolji mogući način, objasniti rumunjskim kolegama pojedinosti izvođenja zahvata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari