S radom započela Koordinacija savjeta mladih s područja Primorsko-goranske županije

Savjet mladih Općine Kostrena u suradnji sa Savjetom mladih PGŽ održao je 1. sjednicu Koordinacije savjeta mladih Primorsko-goranske županije u vijećnici Općine Kostrena.

Sastanku se odazvalo 17 sudionika iz općinskih i gradskih savjeta mladih s područja Primorsko-goranske županije. Predsjednik Savjeta mladih Općine Kostrena Tomislav Štimac i predsjednik Savjeta mladih Primorsko-goranske prezentirali su trenutnu analizu stanja savjeta mladih u Primorsko-goranskoj županiji.

„Prema posljednjim podacima u Primorsko-goranskoj županiji tek 9 jedinica lokalne samouprave od njih 36 ima osnovan savjet mladih. Naš cilj je da u suradnji s ostalim savjetima mladih osvijestimo lokalne čelnike kako je potrebno uključiti mlade u procese donošenja odluka i na taj način pomognemo uključivanju mladih u zajednicu u kojoj žive“ rekao je Robert Matić.

Sudionici sastanka složili su se da je veliki problem zainteresirati mlade da
sudjeluju u aktivnostima koje se tiču njihovog statusa u zajednici (radionice, fokus grupe, radne skupine i sl.). Kao odgovor na ovaj problem predloženo je da Savjeti s područja Primorsko-goranske županije organiziraju zajedničke aktivnosti kako bi se uključilo što više mladih te detektirali oni problemi u društvu koji najviše muče mlade osobe.

Koordinacija savjeta mladih PGŽ zamišljena je kao platforma za razmjenu primjera dobre prakse i kontinuirano informiranje, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje njihvoih interesa prema institucijama i tijelima vlasti, a uključuje sve savjete mladih jedinica lokalne samouprave u PGŽ. U planu je i suradnja sa savjetima mladih iz okolnih županija poput Istarske i Ličko-senjske županije.
Na sastanku je bilo riječi i o predlaganju mjera za mlade jedinicama lokalne
samouprave na području Primorsko-goranske županije, aktivizmu mladih u današnjem društvu, građanskoj i političkoj pismenosti mladih te načinima provedbe lokalnih i regionalnih programa za mlade. Posebni naglasak stavljen je na samozapošljavanje te poticanje poduzetništva mladih, kao i rješavanje stambenog pitanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari