NIKAD SKUPLJI BAKALAR

Video | S RIJEČKE RIBARNICE Evo kakva je ponuda a kakve cijene: Suhi bakalar kao suho zlato!

Dobra ponuda je i u donjem cjenovnom razredu, a cijene povoljnije ribe nisu se mijenjale zadnjih pet godina, osim kod srdele. Više u video prilogu!

Badnjaka nema bez bakalara, a i on je – nikad skuplji pa zašto ne provjeriti alternativu. Umjesto sušene ribe možda svježa jadranska! Kakve su cijene, a kakva je ponuda na riječkoj i zadarskoj ribarnici?

Suhi bakalar kao suho zlato. Nekada skromno jelo sada je delikatesa čiji je kilogram čak 330 kuna, izvještavaju Ida Balen i Nikolina Radić za RTL Danas.hr.

“Uvijek ga imam, ali sad ću promislit..Vidim da ima i markaća, ima i sipe, od toga nešto”, kazala je Smiljka Grego iz Rijeke.

“Ja ću najvjerojatnije nešto drugo, ne znam sam još što. Ovisi što je u ponudi friške ribe, što ću onda kupiti, ali najviše volim oslića”, poručuje Zlatko Pintarić iz Rijeke.

Oslić se može spremiti poput bakalara s krumpirom “na bijelo”, ali je puno povoljniji. Iskusna trgovkinja na riječkoj ribarnici preporučuje i druge vrste ribe.

“Psa koji je 100 kuna i koji je čisto meso, od kojega se može pohati i brodet napraviti, frigati i grdobina koju bi ja uzela prije bakalara. Znači ,od ovog se napravi juha, a od repa može se pohati, lešo, brodet, može se cijela peći u pećnici”, kaže Anka Matešić, trgovkinja ribom iz Rijeke.

Dobra ponuda je i u donjem cjenovnom razredu. Cijene ove povoljnije ribe nisu se mijenjale zadnjih pet godina, osim kod srdele. Srdela je sad 30 kuna isto kao manule, trlje, lokarde. Moli su 50 kuna, a orada 80, što je znatno povoljnije od skupe sušene ribe.

Bakalar za Badnjak tradicija je od koje Zadrani ipak rijetko odustaju.

“Nema alternative. Može biti jedino svježa riba, ali da je osušena. Recimo raža, mol i tako”, rekao je Željko Zubčić iz Zadra.

Zadnjih dana na zadarskoj ribarnici nema velikog prometa.

“Ljudi štede sada da bi mogli kupiti za te dane. Bez obzira na to što se nema, što su cijene skupe, sipa, lignja, hobotnica – to će se prodati. Međutim, mol od 40 kuna neće. To vam je ta sredina. Nema toga srednjeg staleža. Kod nas ili se ima ili se nema”, tvrdi Sandra Miočić, trgovkinja ribom iz Zadra.

Dubina džepa uvijek je kreirala trpezu, pa će i više nego do sada i onu blagdansku, izvještavaju Ida Balen i Nikolina Radić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari