ZDRAVA I (NE)JEFTINA

Video | S riječke ribarnice: Kraljica jelovnika skuplja nego ikad! Cijena plave ribe ide i do 5 eura

Sve poskupljuje pa ni plava riba ne može biti iznimka. Kupci se jako dobro sjećaju, a prodavači ne skrivaju cijene s kraja prosinca, one prije lovostaja

Na Kvarneru i u Istri pojede se najviše ribe u Hrvatskoj. Kraljica jelovnika plava je riba, kod ljudi omiljena jer je i zdrava i jeftina. Točnije rečeno, bila je jeftina do početka zimskog lovostaja u prosincu. Vratila se na ribarnice nakon sedam tjedana, ali skuplja je no ikad.

Riječka ribarnica puna je srdela i inćuna, jednako su primamljive kao prije lovostaja, ali nisu jednako jeftine! Srdela je po 4, inćuni 5 eura za kilogram, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

“Pretjerano, ne bi smio više od 3 eura po meni biti, ali što je tu je,”, priča Branko Korenić iz Rijeke.

“Smatram da je ipak ovo nenormalno obračunato, to je pretjerano, gledajte tu ako se ide po kunskoj vrijednosti, ona treba biti 3”, govori Zvonko Radić.

Sve poskupljuje pa ni plava riba ne može biti iznimka! Kupci se jako dobro sjećaju, a prodavači ne skrivaju cijene s kraja prosinca, one prije lovostaja.

“Srdela je znala biti po 20, po 15, a sada je evo vidite po 30”, kaže Marica Haračić, prodavačica u ribarnici.

A inćuni po gotovo 40, ako ćemo u kunama! Ali ovako friške nema nigdje! Na nekim se bankovima iz kašeta prodaje miješana jer je, čim je ulovljena, dopremljena na riječku ribarnicu.

“Možda je malo skuplje, jer je to početak, početak je ribe pa je možda neki euro skuplji. Riba je bila u moru do 8, mreže su bacili u 6, dok su je stisnuli, dokle su dignuli mrežu i toliko ribe i evo u 11 sam došao u Rijeku”, rekao je Antonio Negrić, voditelj trgovine za prodaju ribe.

Kupci su se nakon sedam tjedana pauze zaželjeli plave ribe, ali kupuje se i bijela, čija se cijena s dolaskom eura ipak nije mijenjala.

Spremam dva do tri puta tjedno, najviše volim lignje, oradice, brancine i tako”, rekla je Zdenka Ivković.

Sutra, na Pepelnicu oni koji poste imaju izbora.

“Oslića imate od 40 kuna do 80 kuna, ili parangal po 100 kuna, ajmo to sad znači 6,60, 8, 10,60 i 13,30 u eurima, cijene se godinama nisu mijenjale”, govori Irena Hodžić, prodavačica u ribarnici.

Traži se i smrznuta riba.

“Škarpine po 52 kune, kozice jadranske za rižot, za paštu 95, lignja patagonica 67 kuna, filet oslića 59 kuna ili 7,83, filet bakalara, oslić bez glave koji je već 12 godina ista cijena”, govori Jadranka Kalač, prodavačica u ribarnici.

Ponuda je bogata, problem je samo u mršavim novčanicima, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari