NISU SAMI

S riječkog Korza obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti seli na internet

Udruga Parkinson i mi, po deseti put, organizirat će obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, no, umjesto na gradskim trgovima, ove će godine biti u online izdanju.

Umjesto uobičajenog edukativno-rekreativnog programa na zagrebačkom Cvjetnom trgu, riječkom Korzu i trgovima drugih hrvatskih gradova, Svjetski dan Parkinsonove bolesti  – 11. travnja 2020. bit će obilježen preko Facebook stranice Udruge “Parkinson i mi”. Zbog teške situacije s koronavirusom sva je pažnja javnosti usmjerena na suzbijanje zaraze, no, ne smijemo zaboraviti na oboljele od Parkinsonove bolesti, od koje boluje više od 15 tisuća građana u Hrvatskoj. Izolacija i socijalno distanciranje kojih se treba pridržavati zbog koronavirusa, ponašanja su koja nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih od  Parkinsonove bolesti.

„Za oboljele od Parkinsonove bolesti bitno je održavanje uma i tijela kod kuće u uvjetima pandemije i izolacije. Treba biti pozitivan (i ovo će proći) i kreativan. Nada je uvijek bila, uz pozitivan stav i održavanje aktivnosti, moto boljeg nošenja s Parkinsonovom bolešću. Ovaj period treba iskoristiti za podsjećanje na temeljne vrijednosti, međusobno pomaganje i na zajedništvo, a Udruga je tu da u tome pomaže“, kaže doc. dr. Vladimira Vuletić, predsjednica Udruge Parkinson i mi.

U okviru online kampanje #parkinsonimiudobakorone na Facebooku i web-stranici udruge (www.parkinsonimi.com) redovito će se objavljivati edukativni članci, savjeti i videomaterijali za kućno vježbanje, pjevanje, crtanje, ples, opuštanje i pozitivne misli. Premijerno, za ovu online manifestaciju Vesna Grandes Howard održat će virtualnu radionicu o tome kako popping, tzv. “robotski ples” može djelovati terapeutski na tegobe kod Parkinsonove bolesti.

Budući da je izrazito važno u otegotnim životnim okolnostima pokazati oboljelima da nisu sami i zaboravljeni, pozivamo njih i njihove obitelji da na e-mail: parkinsonimi@gmail.com ili na Facebook (https://www.facebook.com/ParkinsonIMi/) pošalju video ili fotografije kojima dočaravaju kako se nose s Parkinsonovom bolešću u doba koronavirusa. Uz hashtag #parkinsonimiudobakorone i tagiranje @ParkinsonIMi mogu objaviti i svoja iskustva, očekivanja i praktične savjete kako bismo pomogli jedni drugima prebroditi ovo razdoblje.

Udruga najavljuje kako će – kada završi opasnost od COVID-a 19 – u skladu sa sloganom ”Upoznaj svoj Parkinson” nastaviti s radom na projektu istraživanja epidemiologije i genetskog materijala Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj. U planu je i istraživanje progresije i farmakogenetike ove bolesti. Ovi su projekti ključni za primjenu personalizirane precizne medicine koja pridonosi uspješnijem dijagnosticiranju i liječenju Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj.

Nadamo se da ćete nas i ovaj put podržati u online obilježavanju Svjetskog dana Parkinsonove bolesti i pridružiti nam se u povećanju svjesnosti o težini simptoma i problema koje imaju oboljeli i članovi njihovih obitelji.

Pokažimo im u ova teška vremena pandemije da nisu sami i zaboravljeni!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari