ZAPOČEO 2003. GODINE

„S vjetrom kroz tišinu“; U Opatiji započelo prvo jedriličarsko druženje gluhih osoba

Iz opatijske je Luke isplovila regata, odnosno započelo je jedriličarsko druženje „S vjetrom kroz tišinu“ koje se od 14. do 16. lipnja održava devetnaestu godinu za redom, ove godine prvi puta sa startom i ciljem u Opatiji.

Održano je i revijalno jedrenje gluhih osoba, uz podršku učenika Centra za odgoj i obrazovanje iz Rijeke i njihovih roditelja. Nakon revijalnog dijela sudionici ovogodišnje regate krenuli su put Cresa gdje će boraviti dva dana, uz prigodno druženje i edukacije te se u srijedu vratiti u Opatiju. U organizaciji je pomogao Jedriličarski klub „Opatija“ koji je ustupio svoje jedrilice i skipere.

– Cilj je gluhima i osobama s invaliditetom ponuditi mogućnost sudjelovanja u aktivnostima na moru, za potrebe kojih su nastali i neki potpuno novi elementi znakovnog jezika potrebni za jedrenje, kazao je Damir Herega, jedan od idejnih začetnika ovoga projekta. On se nada da se ovako može razviti i jedan novi turistički sadržaj jer osobe s invaliditetom žele uživati na moru, ali će doći samo ondje gdje za njih postoje adekvatni uvjeti.

– Drago mi je pozdraviti Vas u Opatiji, želim Vam ugodan put i dobar vjetar do Cresa i natrag. Izuzetno je važno raditi na uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice. Zahvaljujem organizatorima i Jedriličarskom klubu Opatija koji je pružio potrebnu podršku te naglašavam da će i Grad Opatija uvijek rado podržati ovakve projekte koji su u Opatiju uvijek dobro došli, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

VIDEO DANA:

„S vjetrom kroz tišinu“ jedinstveni je projekt jedriličarskog druženja koji je započeo 2003. godine. Idejni su mu začetnici Damir Herega iz Udruge nagluhih i gluhih Primorsko-goranske županije i Slobodan Banašin iz Udruge skipera Jadrana. Do sada je bio organiziran na Lošinju, u Nerezinama, Kraljevici s ciljem integracije gluhih i nagluhih osoba u društvo, poticanje zdravog i ekološkog stila života te razvoja rehabilitacijskog turizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari