STERILIZATOR ZA KNJIGE

SAMO U RIJECI! U Gradskoj knjižnici posebnim uređajem čiste knjige od virusa, bakterija, grinja, prašine…!

Riječ je o značajnoj inovaciji koja je u hrvatskom, ali i širem europskom okviru velika novost.

S obzirom na to da je pitanje sigurnosti korisnika i zajednice u cjelini jedna od temeljnih postavki rada Gradske knjižnice Rijeka, došlo je do novog iskoraka – knjižnica je opremljena posebnim uređajem za sterilizaciju knjiga koji ih čisti od virusa, bakterija, prašine…

Riječ je o značajnoj inovaciji koja je u hrvatskom, ali i širem europskom okviru velika novost.

Da pandemija koronavirusa mijenja mnoge navike, poznata je stvar, a pošteđen nije ni svijet čitanja i knjižnica. Kako je jedna od glavnih misija Gradske knjižnice Rijeka da u svim mogućim uvjetima (npr. i u situacijama karantene) omogući i održi put knjiga do čitateljskih ruku, izabrana je značajna inovacija koja u ovoj fazi ima ulogu svojevrsnog pilot-projekta ne bi li s vremenom postala standardom rada, čak i nakon što prođe opasnost od koronavirusa, jer je higijena knjiga posebno i veliko pitanje.

Iako je pandemija bolesti COVID-19 djelovala kao svojevrsni katalizator koji je ubrzao cijeli proces i učinio takav uređaj nužnim, zaključeno je da je implementacija takvih uređaja u rad knjižnica nužna i u vrijeme koje nazivamo “normalnim”.

Naime, svi znamo da su isti primjerci knjige u opticaju godinama, što na njih ostavlja različite posljedice. Tijekom tog vremena, s knjiga se prema mogućnostima briše prašina, ali na dubinski način ne čisti se unutrašnjost knjige, tj. stranice jer to i nije moguće bez odgovarajuće aparature.

Ponuda takvih aparatura na tržištu za sada je ograničena i uglavnom je riječ o uređajima iz dalekoistočnih zemalja. Avangardno, ali kvalitetno rješenje koje će zadovoljiti sadašnje potrebe pronađeno je u dalekoj Južnoj Koreji.

Riječ je o uređaju koreanske tvrke LIVA pod nazivom LIVA EBS-401 koji uz UV lampe zadužene za uništavanje virusa koristi i strujanje zraka za uklanjanje prašine s knjiga. Proizvođač garantira efikasnost pri uklanjanju životinjica (uši, grinja…), bakterija i virusa (specifično i koronavirus – COVID-19), što će značajno unaprijediti čistoću knjiga i sigurnosni standard.

Uređaj će biti implementiran u rad Središnjeg odjela “Filodrammatica”, najprometnije lokacije Gradske knjižnice Rijeka na kojoj se ostvaruje i najveći dnevni broj posudbi.

“Pokažu li se rezultati dobrima, ambicija je u budućnosti sličnim tehnologijama i postupcima obuhvatiti i sve ostale lokacije, čime se stvara potpuno novi standard sigurnosti posudbe knjiga, neovisan od ove ili sličnih budućih epidemijskih situacija.
Čitajmo sigurno. :)”, poručili su iz Gradske knjižnice Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari