BORBA S KORONAVIRUSOM

Šćulac: ”Stanje u PGŽ je izuzetno teško, nove mjere mogu se očekivati nakon Uskrsa!”

Foto: Pixell

“Brojke u Primorsko-goranskoj županiji su izuzetno velike. Dokazano je da prevladava britanski soj. Od 60 do 70 posto oboljele populacije dolazi iz radne okoline.

Kroz poduzeća se taj soj širi, stoga apeliramo prema poslodavcima i djelatnicima da obrate pažnju na mjere – maske, dezinfekcija i udaljenost”, rekao je Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Dodao je da rezultate dosadašnjih mjera očekuju početkom sljedećeg tjedna, a nakon toga će odlučiti hoće li donositi nove strože mjere. “Na nama je da razmišljamo unaprijed i da pripremamo nove restriktivne mjere. S njima ne bih sada ulazio u javnost, pripremamo ih, a ovise o našem stanovništvu, kako će reagirati”, rekao je Šćulac i potvrdio da se nove mjere mogu očekivati nakon Uskrsa. Šćulac je rekao da je interes za cijepljenje daleko veći u odnosu na količinu cjepiva kojim raspolažu.

Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je da sada imaju više mlađih hospitaliziranih osoba, starosti između 50 i 60 godina. “Predstavljaju otprilike 11 posto preminulih. Daleko najveći broj, 88 posto preminulih su osobe starije od 65 godina, pri čemu osobe starije od 80 čine preko polovicu preminulih. Broj preminulih raste, imamo ih oko 15 dnevno. U vrijeme vrhunca pandemije u zimskom valu imali smo 70-80 smrtnih ishoda. Moramo gledati da u drugoj fazi procijepimo ove koji su najrizičniji”, rekla je Petrović.

Nove varijante se šire i do 50 posto brže nego originalni soj. “Presimptomatska faza je jako važna. I kad se razviju, to su vrlo blagi i nespisifični simptomi, to može biti i umor što sad u kontekstu proljeća osoba ne mora ni registrirati”, rekla je Petrović dodajući da treba više testirati, piše Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari