INTERES OPATIJACA

SDP i Kirigin predstavili program u 10 točaka: FER Nando za FER Opatiju!

Program nudi ravnomjeran razvoj svih dijelova Opatije i brigu o interesima svih generacija Opatijaca. Jeftini gradski stanovi za sve generacije, izgradnja parkirnih garaža, stadiona, bazena i Doma zdravlja tek su neki od ključnih elemenata programa.

Opatija – Fernando Kirigin, kandidat SDP-a za gradonačelnika Opatije, predstavio je danas na tiskovnoj konferenciji u KD Zora svoj program za predstojeće izbore. Deset točaka za pravedan i cjelovit razvoj grada objedinjeno je pod sloganom „FER Nando za FER Opatiju“!

Izvršni tajnik SDP-a Saša Đujić kazao je uvodno kako stranka u središnjici sa velikim zanimanjem prati događanja u Opatiji i Fernandu daje apsolutnu podršku. Dodao je kako je SDP brana jeftinom populizmu i desničarenju koje jača u Hrvatskoj, ali i u Opatiji, a kako je Kirigin pravi kandidat SDP-a s programom osmišljenim u duhu socijal-demokracije.

Kirigin je objasnio kako mu je najveća motivacija za kandidaturu činjenica da Opatija ne koristi svoje potencijale i ne razvija se u pravom smjeru. Istaknuo je kako je protekle četiri godine Gradsko vijeće promišljenim odlukama omogućilo visok socijalni standard za Opatijce.

– Visoke naknade za novorođenčad. Besplatni vrtić za svako drugo dijete u obitelji. Besplatni udžbenic i stipendije. Božićnice, uskrsnice i besplatno zdrastveno osiguranje za umirovljenike. To su sve bile odluke u domeni Vijeća. Ono što je nedostajalo je kvalitetna izvršna vlast, gradonačelnik koji može realizirati ključne projekte i riješiti ključne probleme. To je i glavna motivacija za ovu kandidaturu, rekao je Kirigin.

Program kao rezultat slušanja Opatijaca

Među najvećim problemima s kojima se Opatija danas suočava izdvojio je nebrigu prema prostoru.

– Urbanizmu se pristupa klijentelistički, a prostorni planovi ne čuvaju našu dragocjenu vrijednost – opatijski prostor. Zbog tako lošeg upravljanja prostorom nemamo dovoljno garaža i parkirališta, posvuda niču betonski mastodonti, nemamo kvalitetne lokacije za sportske objekte, niti za novu zgradu Doma zdravlja. Nemamo centralni gradski trg, a plaže su neuređene, s uslugama koje ne prate standarde modernog turizma i odmora. Građani teško dolaze do mogućnosti podizanja vlastitih obiteljskih kuća. Opatijski hotelijeri nemaju preduvjete za razvoj i podizanje kvalitete svojih usluga. Zbog toga nema kvalitetnih radnih mjesta, a domicilno stanovništvo rasprodaje svoju imovinu i napušta Opatiju, objasnio je Kirigin, kazavši kako ta pitanja traže jasne i odlučne odgovore izvršne vlasti.

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Opatije istaknuo je kako je okupio tim koji zna i može odgovoriti na ta pitanja. Puno su vremena proveli razgovarajući s građanima o njihovim potrebama, a rezultat svega je program u 10 poglavlja koji donosi rješenja za ključne opatijske probleme i omogućuje razvoj grada.

Tih deset točaka je kvalitetno upravljanje prostorom, jeftini gradski stanovi za sve generacije, izgradnja sportske infrastrukture, nova zgrada Doma zdravlja, rješavanje problema parkiranja, Slatina kao glavni gradski trg, harmoničan razvoj svih opatijskih naselja, kvalitetan socijalni program, uređenje i čistoća mjesta te turistički razvoj koji će Opatiji omogućiti da opet postane prva dama hrvatskog turizma.

Jeftini stanovi za građane

– Upravljanje prostorom je ključni alat lokalne samouprave koji u Opatiji ne koristimo već godinama i tome ćemo posvetiti puno pažnje. Već sam obavio desetke razgovora sa brojnim stručnjacima iz područja urbanizma sa kojima pripremamo temeljitu analizu. Na to se nadovezuje i stambena politika, jer upravo je nedostatak kvalitetnih i povoljnih stanova jedan od glavnih razloga odlazaka građana iz Opatije. Gradska lista za stanove je godinama mrtvo slovo na papiru, a naš plan je da već u ovom mandatu Grad sagradi stotinjak stanova za sve generacije koje ćemo sugrađanima ponuditi u najam po izrazito povoljnim cijenama. Lokacije su spremne, projekti će biti brzo gotovi i radovi mogu krenuti u kratkom roku, rekao je Kirigin.

Uz zbrinjavanje mladih Opatijaca i njihovih obitelji te građana srednje generacije koji ne mogu priušititi kupnju stana u ovom gradu, stambena politika ponudit će i poseban koncept za stanovanje starije populacije pod nazivom „Senior Hosing Program“.

– Moramo misliti na naše noniće i none u trećoj dobi, osigurati im smještaj prilagođen njihovim potrebama, s medicinskom skrbi, dostavom namirnica i ljekova te gerontodomaćicama. Uz stambeno zbrinjavanje, potrebe umirovljenika zadovoljit ćemo proširenjem socijalnog programa. Proširit ćemo i pojačati program uskrsnica i božićnica. Povećat ćemo iznose do 1.400 kuna, ali i uključiti umirovljenike koji nisu bili dijelom postojeće odluke povećanjem cenzusa na 4.000,00 kn, rekao je Kirigin.

Stadion, bazen, Dom zdravlja i Trg Slatina

Naglasio je kako u protekle četiri godine nije pokrenuta niti jedna investicija te istaknuo kako je ustrajnošću u izgradnji sportske dvorane pokazao da se i najveći projekti mogu brzo i dobro realizirati uz dovoljno upornosti i energije.

– Gledamo već godinama vizualizacije koje se pripremaju u predizborne svrhe, a sada ćemo to pretvortiti u stvarnost. U narednom mandatu izgradit ćemo bazen i gradski nogometni stadion. Naši nogometaši i vaterpolisti postižu sjajne rezultate, a treniraju i natječu se na borilištima koji se nalaze u susjednim gradovima. Već godinama traje i nadmudrivanje oko izgradnje Opatijskog Doma zdravlja. To pitanje više ne može čekati i izgradnja Doma zdravlja mora biti završena u ovom mandatu! Ni u rješavanju parkiranja, velikog opatijskog problema, nije se napravilo ništa, zato hitno moramo izgraditi garaže Črnikovica i Gorovo. Trg Slatina kao glavni gradski trg također je jedan od naših prioriteta! Opatiji nedostaje mjesto okupljanja, a u sklopu uređenja Slatine planiramo uređenje plaže, prometa, parkiranja i popratnih sadržaja, istaknuo je Kirigin.

Dodao je kako investicije neće ići samo u centar Opatije, već će se osigurati harmoničan razvoj svih opatijskih naselja koja će dobiti sve potrebne sadržaje kao što su sportska i dječja igrališta, prometna infrastruktura, školstvo i vrtići, ali i kvalitetan javni prijevoz.

Vizija i rad umjesto jeftinog populizma

– Konačno, vrlo važna stvar je turistički razvoj grada kako bi Opatija dosegnula svoje potencijale. Novi vlasnici LRH i naši partneri u toj turističkoj tvrtki su pokazali ozbiljne namjere da u naš grad investiraju i postavili se kao iskreni i ozbiljan partner. Pošetni odnos s pravim i kvalitetnim investitorima u opatijski turizam neophodan je za otvaranje novih i zanimljivih radnih mjesta. Grad kao partner prema njima mora nastupiti fer i pošteno. Moramo staviti u središte ove teme, zajedničke interese građana i opatijskog turističkog razvoja, rekao je Kirigin.

Zaključno je istaknuo kako program s kojim traži povjerenje od građana ima ambiciozne, ali ostvarive ciljeve.

– Opatija zaslužuje bolje vodstvo. Zaslužuje da opet bude prva dama hrvatskog turizma u punom smislu te riječi! Zaslužuje da opatijski stanovnici uživaju visoke standarde, ali i da rado ostaju živjeti i raditi u svom gradu. To se može ostvariti jasnom vizijom, napornim radom i iskrenim djelovanjem. Jeftini populizam, neće nam na duge staze donijeti prosperitet i sretnu budućnost za naše najmlađe… Očekujem da će Opatija odbaciti takav jeftini populizam i izabrati fer gradonačelnika, zaključio je Kirigin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari