BORBA S KORONAVIRUSOM

Šef riječkog KBC-a: ”Očekivano poboljšanje nije stiglo; Pritisak na bolnicu je i dalje velik…”

Foto: Pixsell

U Primorsko-goranskoj županiji jučer je potvrđeno 277 novih slučajeva zaraze koronavirusom na sveukupno 1.171 obrađen test.

Broj aktivnih slučajeva iznosio je 2.916, a udio pozitivnih među sveukupno testiranima iznosio je 23,7 posto. Radi se o vrlo sličnim brojevima kakvi su u PGŽ-u zabilježeni i prošlog utorka po čemu bi se moglo zaključiti da epidemija u našoj županiji trenutačno stagnira, ali su brojevi i dalje vrlo visoki.

U KBC-u Rijeka jučer se liječilo nešto manje bolesnika pozitivnih na COVID-19 nego što je to bilo prije tjedan dana.

Na liječenju je bilo 210 osoba, od čega ih se na respiratoru liječilo 13. Preminulo je petero pacijenata, a u opatijskoj Thalassotherapiji liječilo se 28 pacijenata.

Prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj riječke bolnice u kojoj se trenutačno liječi oko deset posto ukupno hospitaliziranih bolesnika u Hrvatskoj, kaže da je stanje stabilno, ali da do poboljšanja epidemiološke situacije još uvijek nije došlo.

– Ne bih rekao da je situacija sve ozbiljnija, ali bih rekao da se očekivano poboljašanje još nije dogodilo. Stanje je stabilno. Broj ukupno hospitaliziranih jučer je 210, a od toga je 28 COVID-pacijenata u intenzivnoj njezi. Njih 13 liječi se na respiratoru i petero je, nažalost, preminulih. To je statistika koja još uvijek govori da je pritisak na bolnicu velik i da je stanje ozbiljno. Ovo su podaci koje prikupljamo svako jutro, a iza objave tih brojki već smo imali određene otpuste pa je tako sedmero bolesnika nakon 15 dana premješeteno u Thalassotherapiju Opatija.

Mi kontinuirano imamo dovoljno kapaciteta i na neki je način situacija stabilna. Vjerujem da za ovaj pad koji imamo u općoj populaciji, možda mi u bolnici trebamo pričekati još koji dan da bismo osjetili kao smanjeni pritisak na bolnicu, kazao je jučer Ružić.

Još je jednom ponovio da bolnica ima dovoljno kapaciteta za sve COVID-bolesnike te da je tzv. hladni program sveden na oko 60 posto svojih kapaciteta.

– Od početka pandemije stalno se prilagođavamo i tu nema alternative. Pokrivamo COVID-odjele i formirali smo COVID-timove za koje u svakom trenutku i svakom terminu postoji vrhunski stručnjak unutar tog područja, a dodatni kapacitet su uz njega liječnici koji su zapravo potpora.

Na taj način racionaliziramo i osiguravamo da cijeli onkološki i hitni program idu dalje te da redovni program ide, ja bih rekao usporeno, ali procjena naših kirurga i anesteziologa jest da je cjeloviti operativni program smanjen na 60 posto što je u ovim okolnostima kad imamo šest plus dva COVID-odjela, koji iziskuju velik broj kadra u jednoj smjeni, još uvijek dosta dobro, istaknuo je Ružić, piše Novi list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari