BORBA S KORONAVIRUSOM

Šef riječkog KBC-a : ”Spremni su poljski kreveti s dodatnim priključcima kisika za najgori scenarij…”

Foto: Pixsell

Primorsko-goranska županija jučer je zabilježila rekordan broj zaraženih koronavirusom koji su se liječili u bolnici.

Klinički bolnički centar Rijeka tako je jučer ujutro na liječenju imao 218 bolesnika s dijagnozom COVID-19, a njih još 30 bilo je na liječenju u opatijskoj Thalassotherapiji kao sekundarnom centru, piše Novi list.

– Današnji broj hospitaliziranih pacijenata u KBC-u Rijeka dosad je najveća brojka otkad znamo za pandemiju COVID-19. Ovom broju treba dodati i značajan broj neinfektivnih bolesnika koji se još uvijek nalaze u bolnici. Trenutno je to 18 pacijenata na našoj Pulmologiji, a takvi pacijenti nalaze se i u jedinicama intezivnog liječenja te sa ta brojka kreće između dvoje i petero bolesnika koji više nisu infektivni, ali im je potrebno intenzivno liječenje, kazao je jučer ravnatelj riječke bolnice dr. Alen Ružić.

U Thalassotherapiji Opatija broj bolesnika na liječenju tijekom jučerašnjeg dana porastao je na 35 bolesnika, a kako je nakon sastanka Stožera civilne zaštite PGŽ-a kazao Ružić, sekundarni centar za COVID- bolesnike do kraja tjedna proširit će svoje kapacitete na 50 kreveta. Ravnatelj riječke bolnice također je pojasnio da su brojke hospitaliziranih koje se iskazuju u dnevnim izvještajima vrlo dinamične jer se pacijenti u bolnici konstantno otpuštaju iz bolnice, ali se i primaju novi. Tako se broj hospitalizranih s 218 koliko ih je zabilježeno jučer ujutro do 14 sati, ipak spustio na 205 bolesnika.

– Imamo slobodnih kapaciteta, a u ovom trenutku je to 45 slobodnih postelja. Pritisak je i dalje velik, prvenstveno na našu trijažnu ambulantu na Klinici za infektivne bolesti na riječkom lokalitetu kamo dolaze pacijenti upućeni od liječnika obiteljske medicine. Pacijenti se primaju i na našem Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu na Sušaku odakle nam i dolazi najviše bolesnika. Za slučaj najgoreg scenarija, imamo spremne dodatne kapacitete, i to u suradnji s Crvenim križom i Civilnom zaštitom. Spremni su poljski kreveti s dodatnim priključcima kisika koji bi se smještali u bolnicu, najavio je Ružić, ističući da porast broja bolesnika iziskuje i kompleksniju njegu.

Iako se prosječna dob pacijenata koji se zbog dijagnoze COVD-19 smještaju na bolničko liječenje spustila u odnosu na pethodne epidemijske valove, Ružić upozorava da su i dalje najrizičnija populacija stariji bolesnici i oni s kroničnim bolestima.

– I dalje se vidi da su mladi i zdravi ljudi s teškim oblicima COVID-19 ipak iznimka i iako ih ima više u odnosu na prethodno razdoblje, nisu u većini te su i dalje najrizičnije skupine za teške oblike bolesti kronični bolesnici i stariji ljudi. Opet nam se kao rizični faktori potvrđuju stanja kao što su hipertenzija, dijabetes, pretilost i kardiovaskularne bolesti. Ipak, mi smo i dalje optimistični, nadamo se da će se ovaj postupni pad u općoj populaciji ubrzo reflektirati i na smanjenje broja bolesnika koj se od COVID-19 liječe u riječkom KBC-u, rekao je dr. Ružić, piše Novi list.

Pročelnica županijskog Upravnog odbora za zdravstvo Đulija Malatestinić jučer je izjavila da PGŽ i dalje bilježi stagnaciju rasta novooboljelih. Ta stagnacija, kako se čini, ipak neće biti dovoljan razlog za popuštanje protuepidemijskih mjera koje u PGŽ-u vrijede do 26. travnja.

– Važno je istaknuti kod ovog današnjeg, relativno velikog broja, da ipak u protekla dva tjedna bilježimo stagnaciju i lagani pad prosječnog broja novooboljelih, a pogotovo stagnaciju rasta bolnički liječenih. Važno je pričekati i kraj tjedna da možemo prosuđivati učinak protuepidemijskih mjera. Dosad je u Primorsko-goranskoj županiji od posljedica koronavirusa preminulo 313 osoba, a postatak umrlih u broju zaraženih je 1,05 posto što je dvostruko manje od prosjeka Republike Hrvatske.

Dobra je vijest što se cijepi intenzivno i da doista niti jedna doza dobivenog cjepiva nije ostala neutrošena, tako da smo dosad prvom dozom uspješno cijepili 45.218 osoba, što je gotovo 16 posto stanovništva i što je ponovo dvostruko više od hrvatskog prosjeka. Drugom dozom cijepljene su 9.134 osobe. Ovaj tjedan nastavljamo s cijepljenjem, a znamo i da će krajem travnja, odnosno početkom svibnja, doći značajne količine cjepiva, više od 11.000 doza Pfizer/BioNTecha.

Ovim putem još jednom apeliram na sve građane da se strpe, da se odgovorno ponašaju, da ne zanemaruju ovu bolest jer svjedočimo smrtima sve mlađih i bržem razvoju teže kliničke slike. Maske nas doista štite, a moramo znati da smo tri dana zarazni i prije pojave simptoma te da još uvijek bilježimo i dio asimptomatskih slučajeva, izjavila je Malatestinić.

Sutra je ponovo zakazana sjednica Stožera civilne zaštite PGŽ-a na kojoj će se razmatrati učinkovitost mjera, piše Novi list.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views