DANAS - DRUGA SLIKA

SJEĆATE LI SE OVOGA? Početkom studenog 1980. godine u Rijeci napadalo 8 cm snijega!

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Od zanimljivosti, možemo spomenuti kako usprkos napadalom snijegu, rekordno niske temperature zraka za mjesec studeni na riječkom području nisu zabilježene te 1980. godine

Najniža vrijednost u Rijeci za studeni izmjerena je 15.11.1983. kada je zabilježeno -4,5 °C!

Dok ovih dana pišemo o neobičnoj toplini za dio godine, studeni je u prošlosti znao opravdati svoje ime.

Početkom studenog 1980. godine iznad Europe se razvila prava zimska sinoptička situacija. Na području Skandinavije ojačala je rasprostranjena anticiklona koja je omogućila prodor hladnog zraka iz Rusije, piše Istramet.

Temperature zraka osjetno su se snizile, na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) iznad dijela Hrvatske zabilježeno je i do -8 °C. Istovremeno je zapadnije u Sredozemlju došlo do produbljivanja ciklone koja je poslala za snježne oborine idealnu količinu vlage (visinsko južno strujanje) bez značajnijeg zatopljenja.

Idealan spoj hladnoće i vlage, uz izostanak uobičajene Genovske ciklone i toplog sektora, osim u unutrašnjosti Hrvatske snijeg je donio i Istri te Kvarneru, mjestimice sve do mora.

Prema arhivskim podacima DHMZ-a, u Rijeci je ujutro 4.11. izmjereno čak 8 centimetara pokrivača! (P.R./ Istramet)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari